Peter Handzuš Rôzne

Mikuláš - biskup, ktorý sa preslávil dobročinnosťou

Dávať a nečakať dar je hlavným zmyslom sviatku sv. Mikuláša, ktorý pripadá na 6. decembra. Na Slovensku i v okolitých krajinách sa na tento deň tešia najmä deti, pre ktoré je sv. Mikuláš symbolom rozdávania sladkostí, ovocia a iných darčekov. Kresťan

Mikuláš sa narodil na južnom pobreží Malej Ázie pravdepodobne v treťom storočí. Pochádzal z bohatej rodiny. Stal sa najprv diakonom a kňazom, neskôr biskupom v meste Myra v južnom Turecku, údajne proti vôli svojho otca, ktorý si želal, aby bol vojakom.

Biskup Mikuláš hlásal evanjelium, pomáhal biednym, chorým a trpiacim a preslávil sa svojou dobročinnosťou. Koluje o ňom množstvo legiend. Jedna z nich hovorí o tom, ako pomohol trom chudobným sestrám, ktoré sa nemohli vydať, lebo nemali na veno a preto ich čakal krutý osud v otroctve alebo v nevestinci. Keď sa o tom dozvedel biskup Mikuláš, zabalil vraj hrudu zlata do šatky a v noci ju nepozorovane hodil cez okno do izby, kde spali tri chudobné dievčatá. Vďaka štedrému daru sa mohli všetky tri sestry vydať, a tak ich Mikuláš zachránil pred ponížením a hanbou. Svoj skutok chcel utajiť, všetko sa však prezradilo a ľudia ho chválili za jeho šľachetnosť, hovorí legenda.

Biskup Mikuláš bol pochovaný v Myre, ale o niekoľko storočí neskôr veriaci talianski kupci preniesli jeho pozostatky do juhotalianskeho mesta Bari. Svätý Mikuláš sa stal viacnásobným patrónom, boli mu zasvätené mnohé kresťanské chrámy vo svete. Jeho meno nesú viaceré mestá a kostoly aj na Slovensku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM