Pavol Krupka Kultúra

VIDEO: Retro nádhera na koľajniciach. Mikuláš vozil deti v parnom vlaku

Mimoriadny vlak na čele s popradskou parnou lokomotívou Papagáj v sobotu zamieril do Starej Ľubovne. Mikuláš a jeho družina v červených čiapkach urobili radosť deťom z Popradu a okolia a spolu s pískajúcou a dymiacou mašinou pritiahli pozornosť aj náhodných divákov.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Retro nádhera na koľajniciach. Mikuláš vozil deti v parnom vlaku
Foto: Pavol Krupka

Hovoríme nielen o Mikulášovi a o jeho tradičných sympatizantoch, medzi ktorými boli aj milí čertíci. K bytostiam s čarovnou mocou treba prirátať aj ľudí z okolia samotnej lokomotívy Papagáj. Vďaka ich nadšeniu, odhodlaniu a úsiliu je tento technický skvost minulosti stále schopný ukrajovať kilometre železničných tratí pri rôznych príležitostiach. A pritom vypúšťať oblaky pary a dymu a pri jazde otvorenou krajinou posunúť čas o niekoľko desiatok rokov dozadu.

Osobne sme sa mohli porozprávať s dvoma takýmito nadšencami a profesionálmi, ak nerátame Mikuláša, ktorý rozdával dobrú náladu a sladkosti už na popradskom peróne. Ďalším, ale z dôvodu bezpečnosti mlčiacim členom posádky bol Stanislav Antalík, rušňovodič telom aj dušou, ako to bolo vidno aj z výrazu jeho tváre. Práve on pred viac ako dvadsiatimi rokmi prišiel s myšlienkou získať v podstate už muzeálnu parnú mašinu do Popradu, dať ju do poriadku a vrátiť ju na koľaje.

Viac sa dozviete z videa a z fotografií, ale aj z nášho predchádzajúceho článku, TU.

Mikulášska parná jazda do Starej Ľubovne
1
Galéria
Mikulášska parná jazda do Starej Ľubovne
17
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM