Martin Sýkora Kultúra

Milovníci horských filmov sa majú na čo tešiť: Festival ponúkne 52 snímok

Súťaže jubilejného 25. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), ktorý štartuje v stredu 11. októbra v Poprade, sa zúčastní 52 filmov z 20 krajín.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci horských filmov sa majú na čo tešiť: Festival ponúkne 52 snímok
Zdroj: TASR

Do predvýberu sa prihlásilo 107 snímok, z ktorých organizátori vybrali asi polovicu. Slovensko bude zastupovať šestica snímok od piatich autorov. Dva filmy, Nesmrteľný les a Život v oblakoch, sú dielom známeho ochranára Erika Baláža. Roman Juríček sa predstaví s filmom Spolupráca generácií, Adam Lisý s filmom Slovensko na šnúrkach a Viliam Bendík zabojuje o hlavnú cenu s filmom Kroky na hrane. Nebude chýbať ani Pavol Barabáš, ktorý sa aj osobne zúčastní na premiére svojho filmu Vábenie výšok. Snímka sa historicky venuje Slovákom na osemtisícovkách, niektorí z nich prídu aj do Popradu.

Najlepšie snímky z horského prostredia

Päťdesiatka filmov zabojuje o cenu Grand Prix MFHF. O tom, kto ju získa, rozhodne trojčlenná porota v zložení poľská filmárka a žurnalistka Julia Poplawska, režisér a spisovateľ Davide Riva z Talianska a lezec a filmár Ondřej Smrž z Česka. „Pri niektorých filmoch bolo to rozhodnutie v prvotnom výbere jednoznačné, niektoré snímky sú na vysokej úrovni, iné možno na nižšej, ale zase majú silný príbeh. Snažili sme sa vybrať tie najlepšie filmy, aby diváci počas piatich dní v 15 blokoch videli to najkvalitnejšie. Je to taká všehochuť, nedá sa povedať, či prevažuje nejaká kategória filmov. Zaujímavosťou je možno snímka o kajakoch, pri natáčaní však prevažujú rôzne druhy horolezectva,“ zdôraznila na tlačovej konferencii riaditeľka MFHF Mária Hámorová.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Festival v Poprade, Kežmarku i Spišskej Novej Vsi

Premietať sa bude od 11. do 15. októbra na Mestskom úrade v Poprade, kde sa uskutoční aj slávnostné vyhlásenie víťazov, ďalej v Kine Tatran v Poprade, v Kine Iskra v Kežmarku a Kine Mier v Spišskej Novej Vsi. Okrem filmových blokov sú pripravené aj premietania pre školy a besedy s hosťami. „Okrem Petra Hámora, ktorému počas festivalu odovzdajú zástupcovia samosprávy Cenu mesta Poprad, sa môžu návštevníci tešiť aj na poľského himalájistu a polárnika Piotra Pustelnika a o svojich zážitkoch porozpráva rumunský himalájista,“ dodala Hámorová.

Medzi sprievodné podujatia bude patriť výstava fotografií Petra Hámora Okamihy, ktorú umiestnia počas októbra postupne do oboch popradských nákupných centier. Vo vestibule mestského úradu môžu počas trvania festivalu návštevníci vidieť výstavu fotografií Tona Haratyka. Už tradičnou súčasťou podujatia je aj Slovenský pohár v športovom lezení dospelých a mládeže. „Okrem toho prebehne aj krst knihy, ktorú preložila Sylvia Galajda, Čínsky maharadža od poľského autora Wojteka Kurtyku,“ uzavrela riaditeľka festivalu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM