Simona Ivančáková Samospráva

Mimoriadne zastupiteľstvo rokovalo o použití 2,4 milióna €: TAKÉTO projekty sa z nich v Poprade podporia

Mimoriadne Mestské zastupiteľstvo v Poprade na svojom prvom tohtoročnom stretnutí riešilo použitie 2,4 milióna eur z rezervného fondu. Aké projekty sa z nich podporia? Tu je prehľad.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne zastupiteľstvo rokovalo o použití 2,4 milióna €: TAKÉTO projekty sa z nich v Poprade podporia
Foto: Peter Handzuš

Mesto Poprad použije z rezervného fondu 2,4 milióna eur a to na viaceré investície. „Máme ušetrené prostriedky ešte z roku 2015, vlani sme neminuli žiadne prostriedky z rezervného fondu a práve preto chceme časť z neho použiť teraz. Predpokladám, že vďaka ušetreným finančným prostriedkom sa nám ho podarí opäť navýšiť. Rozpočet máme vyrovnaný a ideme zatiaľ v dobrých číslach,“ povedal primátor mesta Poprad Jozef Švagerko.

Pribudnú nové parkoviská

Kde však mesto použije najväčšiu časť ušetrených peňazí? „Dostali sme veľmi veľa návrhov, prioritou sú investície, ktoré nám budú šetriť energie a skvalitňovať úroveň života v školách a v škôlkach,“ uviedol po skončení Mestského zastupiteľstva primátor Popradu Jozef Švagerko.

Na rekonštrukciu a výstavbu komunikácií v meste vyčlenila samospráva z rezervného fondu takmer 885 000 eur. Tu je zahrnutá rekonštrukcia mestskej komunikácie na Bernolákovej ulici, prestavba križovatky štátnej cesty na Ulici slovenského odboja a komunikácie na Hraničnej ulici na okružnú križovatku, rekonštrukcia časti cesty a chodníka na Velickej ceste v Poprade – Spišskej Sobote či rekonštrukcia chodníka na Francisciho ulici a stabilizácia svahu na Kukučínovej ulici v mestskej časti Stráže pod Tatrami.

Jedným z hlavných bodov, ktoré sa budú tento rok v meste riešiť je výstavba nových parkovacích miest. Mesto Poprad použije na ich realizáciu z ušetrených peňazí viac ako pol milióna eur. Z tejto sumy sa majú vybudovať nové parkovacie miesta pri Bytovom dome Erbium, pri Národnom tréningovom centre a viacpodlažné parkovisko na Rastislavovej ulici na sídlisku Juh III. Druhý viceprimátor mesta Poprad Pavol Gašper počas zasadnutia uviedol: "Pri Bytovom dome Erbium má vzniknúť 62 parkovacích miest, prístupová komunikácia, verejné osvetlenie parkoviska a odkanalizovanie. Priemerná suma na jedno parkovacie miesto sa pohybuje tesne nad 3 000 eur.“

Rekonštrukcia škôlok

Na obnovu základných a materských škôl vyčlenila samospráva z ušetrených peňazí 668 000 eur. Väčšia časť 545 000 eur pôjde na obnovu škôlok. Rekonštrukcia sa bude týkať ZŠ s MŠ na Tajovského ulici a ZŠ a MŠ na Ulici Mládeže, kde sa prestavia plochá strecha na sedlovú. Na škole v Spišskej Sobote sa doplní hydroizolácia základov budov MŠ, tiež ZŠ a telocvične.

Časť z ušetrenej sumy, konkrétne 52 000 eur je schválených na rekonštrukciu sociálneho zázemia vo vestibule budovy Mestského úradu. Rekonštrukcia budovy úradu za účelom zvýšenia energetickej efektívnosti si vyžiada 76 000 eur. To však nie je všetko, čo sa bude v priestoroch úradu financovať. Suma 25 000 eur je vyčlenená na zriadenie klientskej zóny.

Okrem toho samospráva schválila realizáciu cyklistického chodníka medzi Popradom a mestskou časťou Matejovce. Na mestskej komunikácii na Velickej ceste v Spišskej Sobote sa bude realizovať výstavba verejného osvetlenia. Na ňu mesto vyčlenilo 51 000 eur z rezervného fondu. "O ďalších investíciách ešte budeme rokovať, ja predpokladám, že už v apríli sa budeme zaoberať ďalšími návrhmi,“ uzavrel Švagerko.

Čítajte tiež:

Takéto otvorenie zastupiteľstva zažil Poprad: Viceprimátor s harmonikou a to ešte nebolo všetko…

Foto: archívne

Mimoriadne MsZ v Poprade: Riešili sa finančné otázky
7
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Rokovanie mimoriadneho MsZ v Poprade 20.1.2016
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM