Tlačové správy

Mimoriadny úspech študentky z nového popradského gympla: G. Galajda získala špeciálnu cenu!

Druhá svetová vojna nie je len história. Desaťročia od jej skončenia je to téma, ktorá je zaujímavá aj pre dnešných mladých ľudí. Príkladom je Gréta Galajda, študentka 3. ročníka Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny úspech študentky z nového popradského gympla: G. Galajda získala špeciálnu cenu!
Zdroj: Spojená škola, Ul. D. Tatarku

Tá sa úspešne zapojila do súťaže Naša nedávna história vyhlásenej Klubom 89. Za svoju prácu Príbeh Alice Ballovej (v kategória audiovizuálna tvorba – dokument) získala výnimočné ocenenie. Ale poďme pekne po poriadku. Slovo má Grétka.

Bola som v prvom ročníku, keď ma oslovili informácie môjho dejepisára pána profesora Adriána Šmondrka o rôznych súťažiach, do ktorých sme sa mohli zapojiť. Moju pozornosť si okamžite získalo zadanie vytvoriť video na tému druhej svetovej vojny. Mám totiž rada film a zaujíma ma aj daná historická téma. Odrazila som sa od rozprávania mojej mamky o učiteľke zo školy, do ktorej chodila. Pani Alica totiž prežila hrôzy koncentračného tábora.

Mladá filmárka sa rozhodla zistiť o svojej hrdinke, ktorá už nežije, čo najviac informácií. Celý rok študovala množstvo materiálov, komunikovala s rôznymi archívmi, hovorila so susedmi, priateľmi, kolegami či bývalými žiakmi hlavnej hrdinky svojho filmu. Z ich spomienok zostavila mozaiku Alice Ballovej. Napriek hrôzam, ktorým v mladosti čelila, bola to stále usmievavá, vtipná, dobrosrdečná žena s neodmysliteľnou cigaretkou a sýtočerveným rúžom na perách.

Moja námaha stálo za to,“ pokračuje Grétka. „Vlani v novembri som sa na online vyhlásení výsledkov súťaže dozvedela úžasné novinky. Získala som špeciálnu cenu Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. O takejto cene som ani nevedela, ani nesnívala. Zostávať hore do tretej rána pri práci na projekte sa vyplatilo!

Keďže pandemická situácia pred rokom neumožnila Gréte Galajda prevziať si cenu osobne, stalo sa tak až v polovici tohto októbra. Za úspešnou mladou žurnalistkou pricestoval do Popradu vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko, aby jej odovzdal diplom i vecnú odmenu. Grétke k veľkému úspechu tlieskali nielen jej spolužiaci, ale aj riaditeľka školy Mária Vojtaššáková a učiteľ Adrián Šmondrk, ktorý úspešnú študentku v jej práci viedol.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Spojená škola, Ul. D. Tatarku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM