Monika Vengrínová Tlačové správy

Minister Kaliňák osobne priviezol dobrovoľným hasičom nové auto: Pre Spišskosoboťanov je prvým na prepravu vody

Štyridsať rokov slúžilo popradským profesionálnym hasičom, približne dvadsať ďalších by malo dobrovoľným hasičom zo Spišskej Soboty. Pre tých je kompletne zrepasovaná Tatra prvým vozidlom, ktorým môžu prepravovať vodu na požiarovisko.

Ilustračný obrázok k článku Minister Kaliňák osobne priviezol dobrovoľným hasičom nové auto: Pre Spišskosoboťanov je prvým na prepravu vody
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Tatranský región je najviac skúšanou oblasťou Slovenska, preto som rád prijal výzvu primátora Popradu Antona Danka na výraznú obmenu hasičskej techniky. Popradskí hasiči sa tak tešia fantastickej modernej výbave. Ďalším krokom bolo opätovné zvýšenie tradície dobrovoľného hasičstva v Poprade. Preto som rád, že môžeme odovzdať toto kompletne zrekonštruované hasičské auto, ktoré má pred sebou dobrých dvadsať rokov a verím, že bude ľuďom nápomocné vždy, keď budú v núdzi,“ uviedol minister vnútra Róbert Kaliňák.

V rámci projektu bude sedemsto obciam odovzdaných približne sedemsto vozidiel a 621 protipovod­ňových balíkov, čo sa opäť bude dotýkať aj Popradu a okolia. Minister vnútra predpokladá, že do nášho regiónu prídu ďalšie desiatky hasičských áut, pričom obce majú na výber, podľa toho, čo je pre ne vhodné, buď kompletne zrekonštruované terénne vozidlo, aké dostali aj dobrovoľní hasiči v Spišskej Sobote, zrekonštruovanú veľkú Tatru 815 alebo nové auto. „Začíname regiónmi, kde je tradícia dobrovoľného hasičstva najlepšie udržiavaná. A Poprad spolu so Skalicou, Brusnom, Vysokými Tatrami a Martinom patrí do top päťky miest, ktoré najviac spolupracujú s hasičmi,“ konštatoval Kaliňák s tým, že celý projekt je vo výške približne 70 miliónov eur.

Požiadavka na ďalšie tri autá

„Chcem sa veľmi pekne poďakovať pánovi ministrovi, že dodržal slovo, pretože slovo robí chlapa a on je dobrý chlap. Čiže tak, ako pred pár rokmi sľúbil, že sa postará o našich profesionálnych hasičov a sľub dodržal, teraz prišli na rad dobrovoľní. Už máme požiadavku aj pre hasičov v Strážach, ešte jedno malé autíčko pre Spišskú Sobotu a ako tretí budú uspokojení dobrovoľní hasiči v Poprade,“ prezradil Anton Danko.

Tí v Spišskej Sobote sa tak už môžu pýšiť Tatrou z roku 1974, ktorá je po repasovaní vo veľmi dobrom a peknom stave. Profesionálnym hasičom slúžila štyri desiatky rokov a využitá bola napr. pri veternej kalamite vo Vysokých Tatrách v roku 2004, či pri veľkom požiari o rok neskôr. „Toto auto je srdcovou záležitosťou našich hasičov, preto sme trošku smutní, že ho musíme dať preč, ale sme radi, že ostáva tu v Spišskej Sobote. Druhé takéto auto od nás išlo do Veľkej Lomnice,“ objasnil riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch a dodal, že spolupráca profesionálnych a dobrovoľných hasičov v Poprade je na veľmi dobrej úrovni.

172 členný zbor, 135 ročná tradícia

Konkrétne v spišskosobotskom dobrovoľnom hasičskom zbore je 172 ľudí, pričom desiatka z nich tvorí činnú záchrannú jednotku a ďalší ôsmi členovia sú profesionálnymi hasičmi. „Náš zbor má 135 rokov, máme za sebou aj viaceré športové úspechy, ale doteraz sme nemali vozidlo, ktorým by sme prepravovali vodu na požiarovisko. Toto je prvé a zároveň tretie najúspešnejšie,“ informoval predseda Dobrovoľného hasičského a záchranného zboru v Spišskej Sobote Ján Žabka.

Podľa ministra vnútra sa týmto krokom zvýšila akcieschopnosť a rozšíril sa rádius zásahu pre celé Tatry. Ako uviedol, toto auto je najlepšie a žiadny hasič si ho nechce dať vziať. Preto sa rozhodli ho zrepasovať a využiť takýmto spôsobom. „Tento región má aj vďaka podpore starostov a primátorov kvalitnú infraštruktúru dobrovoľných hasičov. A to vidíte v teréne, keď sa naozaj niečo deje. Títo ľudia, ktorí majú svoje zamestnanie, majú svoje rodiny, idú a nasadzujú svoje životy vo svojom voľnom čase. Čiže toto nie je dar, ale je to len splátka za to všetko, čo už urobili. Tomuto auta želám veľa šťastných kilometrov a aby sa vždy bezpečne vrátilo na stanicu v Spišskej Sobote,“ uzavrel Kaliňák.

Kaliňák odovzdal dobrovoľným hasičom v Spišskej Sobote auto
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM