Rastislav Búgel Rôzne

Ministerstvo pôdohospodárstva varuje: Na Slovensku sa predáva nebezpečná rastlina!

Záhradkári a milovníci flóry by mali zbystriť. Aj na Slovensku sa predávali poriadne nebezpečné rastliny.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo pôdohospodárstva varuje: Na Slovensku sa predáva nebezpečná rastlina!
Zdroj: wikipedia.org

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR upozorňuje na šírenie baktérie Xylella fastidiosa spôsobujúcu Pierceovu chorobu rastlín. Infikované rastliny sa pravdepodobne nachádzajú aj v SR, konkrétne Polygala nádherná. Napadnuté rastliny môžu spôsobiť infekciu a smrť ďalších a vážne ohroziť poľnohospodárstvo, lesníctvo, záhradkárov, verejnú zeleň aj voľnú prírodu SR či susedných štátov. Informovala o tom dnes Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV.

Šíri sa aj napriek opatreniam

Baktéria sa podľa nej šíri v EÚ aj napriek súboru opatrení, podľa ktorých je okrem iného z napadnutého územia zakázané premiestňovanie rastlín. Záhradné centrá, do ktorých boli všetky rastliny tohto druhu dovezené na územie SR z ČR, boli Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSÚP) skontrolované.

Na základe vykonaných kontrol sa zistilo, že aspoň jedna Polygala nádherná (Polygala myrtifolia) dodaná do ČR pôvodne zo Španielska, bola pozitívne testovaná. Vzhľadom na to, že rastliny dovezené na Slovensko pochádzali z jednej dodávky, je možné, že baktéria sa nachádza aj v SR.

Zabíja 200 druhov rastlín

MPRV preto vyzýva obyvateľov, ktorí si zakúpili rastliny druhu Polygala nádherná v máji alebo v júni minulého roka v Bratislave alebo v Košiciach, aby bezodkladne informovali oblastných fytoinšpektorov ÚKSÚP. Celkovo bolo predaných 11 kusov rastlín pravdepodobne infikovaných baktériou Xylella fastidiosa. Výskyt baktérie je nebezpečný vzhľadom na to, že napáda a v krátkom čase usmrcuje viac ako 200 hostiteľských druhov rastlín.

MPRV zároveň z dôvodu prevencie pred zavlečením karanténnych škodcov alebo chorôb rastlín vyzýva občanov, aby si nedovážali pre vlastnú spotrebu žiadne rastliny ani ich časti z voľnej prírody.

Doposiaľ bol zistený výskyt v Taliansku, kde baktéria zlikvidovala produkciu olív v oblasti Apulia, vo Francúzku na ostrove Korzika a Provence-Alpes- Côte d'Azur a Baleárskych ostrovoch Španielska, ale aj vo východnej časti Nemecka a najnovšie aj v ČR.

Zo zoznamu hostiteľských rastlinných druhov, ktorých je viac ako 200, sú najpoužívanejšie poľnohospodárske plodiny: lucerna, komonica, mätonoh, amarantus, lupina, ovos hluchý, kapustovité druhy, stoklas, slnečnica, cirok, ďatelina plazivá, vika, ale aj ovocné druhy: lieska, jahoda, orech, moruša, mandľa, broskyňa, čerešňa, višňa, slivka (vrátane trnky), marhuľa, hruška, malina, černica, čučoriedka, vinič, či lesné druhy: javor, jelša, jaseň, platan, topoľ, dub, vŕba, brest, alebo okrasné druhy: kávovník, fikus, fuchsia, ginko, brečtan, hortenzia, magnólia, myrta, oleander, oliva, vavrínovec, polygala.

Hostiteľskými môžu byť aj medovka, ambrózia, citrusy, pupenec roľný, levanduľa, ibiš, stavikrv, rozmarín, majorán, skorocel kopijovitý, šalvia, baza, žihľava, zimozeleň a množstvo ďalších voľne žijúcich druhov rastlín, ktoré sa bežne vo vegetácii SR vyskytujú.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM