Peter Handzuš Rôzne

Ministerstvo pripravilo stredoškolákom súťaž o bezpečnostnej politike

Slovenskí stredoškoláci sa môžu aj vďaka podpore ministerstva obrany zapojiť do medzinárodnej súťaže o bezpečnostnej politike - Aliante 2011. Najlepší postúpia do finále, ktoré sa uskutoční v čiernohorskom letovisku Vucje.

Cieľom medzinárodnej súťaže je podporovať aktívny záujem mládeže o NATO, pôsobenie Slovenska v politických a vojenských štruktúrach aliancie a poslanie Ozbrojených síl SR doma i v zahraničí. Slovenským koordinátorom projektu je mimovládna organizácia Euroatlantické centrum. Slovenskí stredoškoláci sa môžu do súťaže registrovať od 1. marca, informoval dnes TASR hovorca ministerstva obrany Ivan Rudolf.
Záštitu nad aktuálnym 11. ročníkom prevzal štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák. „Musíme pracovať s mladou generáciou, ktorá príde po nás, a povzbudiť ich záujem o bezpečnostnú politiku,“ povedal Ondrejcsák. Ako uviedol, mladí ľudia chápu bezpečnostné otázky ako veľmi teoretické. „Pritom otázka bezpečnosti súvisí s každodenným životom oveľa viac, ako si mnohí pripúšťajú,“ dodal.
Súťaž tradične pozostáva z dvoch kôl vedomostných otázok. Prvé prebieha prostredníctvom jednoduchého internetového testu. Na jeho vypracovanie majú súťažiaci 28 dní. Úspešní študenti, ktorí postúpia do druhého kola, v ňom dostanú za úlohu vypracovať komplexné odpovede na otázky náročnejšieho charakteru, ktoré zašlú národnému koordinátorovi na vyhodnotenie.
Samotné finále je spojením teoretickej a praktickej časti, ktorá preverí pripravenosť riešiteľov zvládnuť zadané úlohy v zahraničí. Taktiež podporí ich schopnosti spolupracovať v medzinárodnom kolektíve. Organizátorom tohtoročného finále je vláda spolu s armádou Čiernej Hory. Úspešní finalisti budú mať možnosť zúčastniť sa niekoľkodňovej exkurzie v Čiernej Hore spojenej s návštevou vojenských základní a ďalších zaujímavých miest. Okrem iných aktivít budú môcť úspešní riešitelia zažiť napríklad aj rafting na rieke Tara.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM