Martin Sýkora Správy

Ministerstvo rozdelí milióny do najmenej rozvinutých okresov: Ujde sa aj Kežmarku

Ide projekt podpory, ktorá pôjde na zlepšenie životného prostredia a života ľudí - výstavba kanalizácií, čistiarní odpadových vôd a budovanie odpadového hospodárstva

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo rozdelí milióny do najmenej rozvinutých okresov: Ujde sa aj Kežmarku
Zdroj: TASR

Z európskych peňazí má ísť 25 miliónov eur na projekty, ktoré sú zamerané na zlepšenie triedeného zberu komunálnych odpadov či zhodnocovanie biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. „V týchto projektoch nevidíme len zlepšenie životného štandardu obyvateľov či životného prostredia. Rozbehnutie odpadového hospodárstva prirodzene vytvorí pracovné miesta,“ uviedol minister životného prostredia SR László Sólymos. Projekty samospráv z najmenej rozvinutých okresov dostanú zelenú aj v rámci podpory z Environmentál­neho fondu.

„Výhradne pre najmenej rozvinuté okresy pripravujeme jedinečnú možnosť čerpať dotácie na ochranu a užívanie vôd,“ zdôraznil minister.

V súčasnosti sa pripravuje špecifikácia činností na rok 2018. Dominovať bude podpora projektov na ochranu vôd a vodných zdrojov, budovanie kanalizácií, ale aj vegetačných čistiarní odpadových vôd v menších obciach alebo vodovodov.

Zdroj: TASR

Čistiarne odpadových vôd (ČOV) sú reálnym problémom, ktorý bol identifikovaný v akčných plánoch 8 z 12 okresov. V obciach do 500 obyvateľov žije viac ako 300 tisíc ľudí. Z nich len jedna pätina je napojená na kanalizáciu a ešte menej na systémy čistenia odpadových vôd.

„Preto sme sa inšpirovali Rakúskom, kde od roku 2000 zo všetkých ČOV s kapacitou do 500 obyvateľov je do 40 % vegetačných ČOV. Práve tie môžu byť alternatívou pre menšie obce,“ ozrejmil splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin. Prevádzkové náklady vegetačných ČOV sú podstatne nižšie počas celej ich životnosti a ich údržba je jednoduchšia.

V súčasnosti medzi najmenej rozvinuté regióny patria Kežmarok, Lučenec, Rimavská Sobota, Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Svidník, Poltár, Veľký Krtíš, Revúca a Rožňava.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM