Peter Handzuš Správy

Hurá! Teploty konečne padli pod nulu, prvá lyžovačka už tento víkend

S príchodom chladnejšieho počasia s mínusovými teplotami sa v Tatrách vo veľkom začalo zasnežovanie. Snežné delá zasnežujú svahy vo všetkých väčších i menších strediskách.

Ilustračný obrázok k článku Hurá! Teploty konečne padli pod nulu, prvá lyžovačka už tento víkend
Zdroj: TASR

„U nás to vyzerá veľmi dobre, pomohol nám aj prírodný sneh, takže možno v sobotu spustíme prvú lyžovačku, ktorá bude zadarmo,“ informoval vedúci strediska Ždiar – Strednica Marián Bekeš. Či sa tak naozaj stane, rozhodnú vo štvrtok 6. decembra. Ak nenastane rapídne oteplenie, tak v sobotu (8. 12.) sa tam začne lyžovať.

Podobná situácia je aj na Štrbskom Plese, kde od víkendu pracujú na zasnežení svahov Interski a Esíčko. „Situácia je veľmi dobrá, v sobotu určite spustíme minimálne Interski, Esíčko uvidíme podľa aktuálnych podmienok,“ uviedol vedúci strediska na Štrbskom Plese Peter Tomko. Na zasnežení týchto dvoch svahov tu cez deň aj v noci pracuje 12 snežných diel.

Intenzívne zasnežovať začali od pondelka (3. 12.) už aj v Lopušnej doline, tam sa však skôr ako 22. decembra lyžovačka nespustí. O niečo skôr by sa malo dať lyžovať aj v stredisku v Bachledovej doline. „Zasnežujeme naplno, ak to pôjde takto ďalej, tak celé stredisko by sme mali otvoriť 15. decembra,“ objasnil situáciu marketingový asistent v Ski Bachledova Peter Nemešány. Tam zasnežujú od soboty (1. 12.) hlavne v noci, ak je mráz, tak aj cez deň.

V najväčšom tatranskom stredisku v Tatranskej Lomnici pracujú snežné delá naplno už od piatka (30. 11.). „Začali sme zasnežovať najprv zhora zo Skalnatého plesa smerom k stanici Štart, tam je teraz najviac snehu. Trošku nám situáciu komplikuje vietor, ale keď fúka, tak sa zase sústreďujeme na nižšie položené časti svahu,“ uviedol marketingový manažér strediska Juraj Chovaňák.

V Tatranskej Lomnici musia zasnežiť päťkilometrový svah, čo si vyžaduje nasadenie väčšieho počtu zasnežovacích diel. Nachádza sa tam celkove 173 zasnežovacích bodov, spustených je momentálne 82. Ak všetko pôjde podľa plánu, tak aj tam by v sobotu (8. 12.) chceli sprevádzkovať aspoň niektoré svahy.

Na spustenie lyžovačky na svahu z Lomnického sedla je potrebný dostatok prírodného snehu, keďže tam delá inštalované nie sú. „Tam sme si pomáhali tým, že sneh z bokov sme zhŕňali na približne 50-metrový pás zjazdovky, je tam však potrebná vrstva snehu asi do dvoch metrov. Momentálne tam však zatiaľ ešte nie je čo zhŕňať,“ dodal Chovaňák.

Mínusové teploty tešia lyžiarov. Vlekári začali zasnežovať svahy
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM