Monika Vengrínová Rôzne

Miško bojuje s osudom, má epilepsiu i detskú mozgovú obrnu: Takto mu pomáhajú psíky!

Dva a pol ročný Miško z Vyšných Hágov je ťažko chorý. Komplikácie pri pôrode mu spôsobili detskú mozgovú obrnu i epilepsiu. Jeho zdravotný stav mu pomáha zlepšiť psík, ktorého za ním raz do týždňa vodí canisterapeutka Věra Wohlrathová.

Ilustračný obrázok k článku Miško bojuje s osudom, má epilepsiu i detskú mozgovú obrnu: Takto mu pomáhajú psíky!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Dvadsať minút bez kyslíka pri pôrode sa na Miškovi kruto podpísalo poškodením mozgu. Jeho mamina sa však nevzdala a zdravotný stav svojho syna sa snaží zlepšovať všetkými dostupnými formami. Okrem Vojtovej metódy, ktorú cvičia štyrikrát denne, cvičení v súkromnom centre v Poprade a liečenia každé tri mesiace, malý Miško absolvuje i terapiu koňmi – hipoterapiu a terapiu psami – canisterapiu.

Canisterapia je jednou zo zložiek animoterapie a laicky povedané, ide o pozitívny až liečebný kontakt psa a človeka, ktorý se ocitol v nepriaznivej životnej situácií, ako je napr. zlý zdravotný stav, zlé sociálne podmienky a pod.. „Canisterapia sa dá využiť u kohokoľvek od kojencov po seniorov. Využiť ju možno napr. u mentálne alebo psychicky postihnutých klientov, ale i u úplne zdravých ľudí. Rozhodujúcimi aspektmi sú tu najmä alergie na psy, fóbie z nich či pozitívne prijatie klientom,“ vysvetlila canisterapeutka Věra Wohlrathová, ktorá sa canisterapii venuje od roku 2003.

Canisterapia odporučená lekármi

O dva roky neskôr k dobrovoľníctvu v nízkoprahovom klube pre deti zo znevýhodnených sociálnych podmienok pridala so svojimi psami Luisou a Axou i Detskú psychiatriu v FN Motol a nadviazal bližšiu spoluprácu s Pomocnými tlapkami. Neskôr so svojimi kolegami založila vlastnú organizáciu a sama začala prednášať, školiť a testovať nové tímy. Od roku 2012 sa canisterapii aktívne venuje v Poprade a okolí. So svojou zlatou retríverkou Engel dochádza priamo ku klientom domov. Aktuálne do Spišského Štiavnika a za Miškom do Vyšných Hágov.

Mamičke malého Miška túto doplnkovú terapiu odporučili bratislavskí lekári. „Canisterapiu nám odporučili v nemocnici na Kramároch. Som rada, pretože v nej skutočne vidím veľký prínos. Miško sa upokojil, nakoľko bol strašne dráždivý a uplakaný. Tiež je komunikatívnejší, začal viac rozprávať. A najmä mu zmäklo stuhnuté svalstvo, čím sa s ním lepšie cvičí. Sme spokojní, ale hlavne je spokojný on. Vidím, ako sa mentálne posúva,“ prezradila Martina Kramáriková.

Psík odovzdáva svoju energiu

Canisterapeutka s jedným alebo dvoma psami k Miškovi dochádza domov raz do týždňa na jednu hodinu. Približne dvadsať minút trvá polohovanie, aby sa telo čo najviac prehrialo, nakoľko teplota psa je o stupeň vyššia, ako je teplota ľudského tela. Ku skľudneniu, uvoľneniu a malej masáži dochádza i tým, ako psík dýcha. „Polohovanie je najnáročnejšia časť canisterapie. Mnohí si myslia, že psík si len ľahne a váľa sa. Vôbec im nedochádza, ako strašne psychicky náročné to pre psov je. Oni odovzdávajú svoju energiu, čiže z terapie odchádzajú unavenejšie, ako keď s nimi vykonávate nejakú fyzickú činnosť,“ ozrejmila Věra.

Po polohovaní by malo nasledovať precvičovanie jemnej motoriky, napríklad hladením psa prstami, zapínaním a rozopínaním obojku, kŕmením psa dobrotami, atď. a hrubej motoriky napr. hádzaním rozličných predmetov psovi, jeho česaním a pod. „Toto však Miško zatiaľ fyzicky nezvláda. Uňho preto len polohujeme, aby sme docielili skľudnenie, prehriatie a uvoľnenie. Ak má dobrý deň, pri polohe na bruchu sa ho maminka snaží motivovať k zdvíhaniu hlavy, tzv. paseniu koníčkov,“ konštatuje canisterapeutka.

U niekoho krátko, u iného celý život

Aby bola canisterapia úspešná, je podľa canisterapeutky potrebné, aby dochádzanie bolo pravidelné, najlepšie vždy v rovnaký deň a čas. To, ako dlho bude terapia trvať, záleží na klientovi. Samozrejme s ohľadom na zdravotný a psychický stav psa. “U niekoho to môže byť len na určitú dobu, u iného doživotná záležitosť alebo minimálne do doby, pokiaľ mu to jeho zdravotný stav dovolí,” vysvetlila terapeutka s tým, že rovnako individuálne sú aj výsledky terapie. Dopredu sa úspech nedá predpokladať, veľa údajne závisí od toho, ako sa ďalej s klientom pracuje. “Ak sa s klientom nič iné nerobí, nedajú sa len od canisterapie očakávať zázraky,” doplnila Věra.

S Miškom jeho mamina cvičí pravidelne, aj preto dosahuje pokroky. Tie na svojom vnukovi vidí aj jeho dedko. “Ja jazdím kamiónom a vždy, keď sa po mesiaci vrátim domov, tak vidím, ako sa jeho zdravotný stav zlepšuje. Určite to má súvis aj s canisterapiou. Mám známeho, ktorý robí s koníkmi a vysvetlil mi, že hipoterapia a canisterapia majú veľký prínos,” uzavrel Vlastimil Kramárik.

Zbierka na Miškovo liečenie

Canisterapia a všetky ďalšie cvičenia, terapie a liečenia Miškovi veľmi pomáhajú, sú však finančne náročné a rodina ich už nedokáže financovať sama. Ak preto môžete, Miškova rodina bude veľmi vďačná za každú pomoc a podporu. Ľubovoľnou finančnou čiastkou môžete prispieť tu: http://sk.appa.eu/michal-herich/

Miško s mozgovou obrnou na canisterapii
25
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM