Monika Vengrínová Kultúra

Mladé talenty na streche Tatier: Na Skalnatom plese vystavujú mladí výtvarníci

Aktuálnu výstavu v galérii Encián na Skalnatom plese stojí za to vidieť. V novo zrekonštruovanej galérii totiž vystavujú mladí slovenskí maliari. Výstava Mladé talenty je zameraná na súčasnú slovenskú mladú generáciu pracujúcu s médiom maľby.

Ilustračný obrázok k článku Mladé talenty na streche Tatier: Na Skalnatom plese vystavujú mladí výtvarníci
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Výtvarníkov vystavujúcich v galérii Encián spája fakt absolvovania alebo ešte pretrvávajúceho štúdia v štvrtom ateliéri u profesora maľby Ivana Csudaia. Výstava je prístupná širokej verejnosti každý deň v čase od 10:00 do 16:00 na Skalnatom plese. Vstup je voľný.

Prehľad autorov a ich diel

Najmladší člen výstavy Gábor Szűcs (1990) študuje od roku 2012 v IV. ateliéri Katedry maľby a iných médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Andrea Kopecká (1988) pracuje s portrétmi, cez ktoré po ich domaľovaní preženie búrku v podobe narušenia povrchu maľby rôznym spôsobom odtláčania. Prvotný hlavný motív portrétu tak autorka schováva pod štruktúru, s ktorou potom motív na plátne zvádza boj o prvenstvo. Vrchné médium určuje, v akom pomere portrét potlačí alebo zachová.

Obrazy Kristíny Šimekovej (1986), novej autorky vystavujúcej v galérii predstavujú výsek zo štruktúrovaného organizmu v dynamickom pohybe, ktorý žije svoj vlastný príbeh. Znakovosť nedefinovaného obrazu vypracovaná cielenou abstrakciou v sebe skrýva nekonečný potenciál na vytváranie rôznych obsahov a významov.

Alexandra Barth (1989) deformuje a upravuje krivky reálnych, respektíve konkrétnych figúr a objektov, čím vytvára príťažlivú vizualitu.

Peter Cvik (1985) je momentálne študentom doktorandského stupňa na VŠVU študijný odbor Výtvarné umenie.

Julie Haluzová (1981) rôznymi zobrazeniami na zlatom pozadí referuje divákovi o fenoménoch, ako sú pýcha, bohatstvo, prepych a schopnosti človeka užívať si ich alebo im podľahnú. S nadhľadom, pre niekoho so štipkou irónie sa venuje téme pominuteľnosti, ktorú povznáša do vizuálne príjemnej a vtipnej podoby.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM