Dominika Pacigová Rôzne

Mládež a seniori vo Svite: Vzájomná spolupráca láka obe generácie

Seniorské organizácie vedú medzi sebou už niekoľko rokov úspešnú spoluprácu. Svoje skúsenosti chcú odovzdávať mladším generáciám, s ktorými vzniká silné puto.

Ilustračný obrázok k článku Mládež a seniori vo Svite: Vzájomná spolupráca láka obe generácie
Zdroj: Mládežnícky parlament Svit

Prvý januárový týždeň sa konalo zasadnutie výboru Základnej organizácie Jednoty dôchodcov na Slovensku (ZO JDS) vo Svite. Na zasadnutie boli pozvaní aj zástupcovia Mládežníckeho parlamentu mesta Svit. So seniormi sa stretla riaditeľka Centra voľného času (CVČ) Silvia Oleníková a predseda Mládežníckeho parlamentu (MP) Karol Rybanský.

Medzigeneračné odovzdávanie si skúseností

Cieľom stretnutia bolo vzájomne sa informovať o možnostiach spolupráce medzi seniorskými organizáciami a Mládežníckym parlamentom mesta Svit. Seniori vidia v mládeži potenciál, ktorý chcú využiť. Zo stretnutia so seniormi mali zástupcovia mestského mládežníckeho parlamentu rešpekt. Všetko však dopadlo nad ich očakávania.

„Boli sme veľmi prekvapení, akého privítania sa nám dostalo. Cítili sme sa veľmi príjemne a partnersky,“ opísala priateľskú atmosféru riaditeľka CVČ Silvia Oleníková.

„Možnosť spolupráce so seniormi možno navonok pre mnohých mladých znie nemožne, ale my sme pochopili zmysluplnosť takéhoto partnerstva najmä v mestečku Svit, kde medzigeneračné odovzdávanie si skúseností môže priniesť úžitok obom stranám a tiež rozvoju mesta podľa potrieb mladých aj starších,“ dodala Oleníková s tým, že podľa nej pôjde o vzájomné učenie sa, pri ktorom sa bude budovať aj vzájomný rešpekt.

Svit - mládež a seniori 01/2017
5
Galéria
Zdroj: Mládežnícky parlament Svit

Vzájomná spolupráca

Zástupcovia Mládežníckeho parlamentu predstavili seniorom činnosť mladých v meste. Ďalej ich informovali o akciách, ktoré pripravujú. Tým zaujali ich pozornosť. „Veľmi sa nám páčila myšlienka, s ktorou prišla mládež. Išlo o mládežnícky ples a akciu HugDay, do ktorej chcú zapojiť aj starších spoluobčanov. Ďalej nám predstavia aj oblasť výpočtovej techniky,“ informoval predseda ZO JDS Miroslav Jurčák a doplnil, že každú možnosť spolupráce s mládežou radi privítajú.

Seniori za mladými však ani chvíľu nezaostávali. Navrhli im možnosť spolupodieľania sa na ich akciách. Reč bola o vypomáhaní na Okresných športových hrách seniorov či o stretnutiach so seniormi. „Mladých zaujala myšlienka seniorov o stretnutiach s absolventmi Baťovej školy práce, kde by im seniori vysvetľovali otázky Baťovho systému, ale i uplatňovania sa v podmienkach súčasnej doby,“ uviedol Jurčák.

Zdroj: Mládežnícky parlament Svit

Cenné skúsenosti starších

Mladí vnímajú možnosť spolupráce so seniormi pozitívne. „Dôchodcovia majú už predsa niečo odžité, sú ochotní odovzdať vlastné životné skúsenosti nám, mladým,“ skonštatoval predseda MP Karol Rybanský.

Mládež aj seniori sa budú v roku 2017 uberať cestou spolupráce v rôznych oblastiach života podľa záujmu oboch strán. Pôjde o vzájomné odovzdávanie si skúseností, ktoré majú seniori a naopak, ktoré má dnešná mládež. Starší budú mať šancu nahliadnuť do sveta mladých a nových technologických výdobytkov. Mladí budú môcť čerpať cenné skúsenosti a informácie, ktoré odovzdajú ďalším generáciám.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM