Dominika Pacigová Rôzne

Mládežnícke fórum v zahraničí: Jakub Dančo reprezentoval záujmy mladých

Chcenie a vytrvalosť priniesli Popradčanovi zaslúžené ovocie. Bol jedným zo šesťdesiatich mladých ľudí vybratých z celého sveta na mládežnícke fórum v Paríži.

Ilustračný obrázok k článku Mládežnícke fórum v zahraničí: Jakub Dančo reprezentoval záujmy mladých
Foto: Nora Houguenade

Jakub Dančo (19) študuje manažment verejnej správy v Trnave. V minulosti bol predsedom Národného mládežníckeho parlamentu. Ako predseda Popradského mládežníckeho parlamentu organizoval spolu s ďalšími členmi mnohé podujatia. Dnes je podpredsedom Študentskej rady vysokých škôl pre mládež a šport, ktorá je najvyšším reprezentatívnym orgánom vysokoškolákov. Pred pár dňami so siedmimi mladými Európanmi reprezentoval záujmy mladých ľudí v Paríži. Ich odporúčania boli neskôr prezentované na 39. generálnej konferencii UNESCO.

Svetové výzvy, problémy a riešenia

Mládežnícke fórum UNESCO sa pravidelne koná od roku 1999 každé dva roky v Paríži. Spája mladých ľudí z celého sveta a poskytuje im platformu, kde môžu vyjadrovať svoje potreby a obavy. Vybratí delegáti diskutovali o tom, ako môže Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru spolupracovať s mladými.

„Fórum poskytlo príležitosť na rozvoj odporúčaní ako zlepšiť účasť medzi UNESCOM a mládežou, aby spoločne adresovali niektoré z najväčších svetových výziev aj prostredníctvom rozvoja regionálnych mládežníckych priestorov,“ vysvetlil Jakub Dančo.

Vybraných delegátov čakali rôzne aktivity, prezentácie či prehliadka Paríža na lodi. Taktiež sa stretli s významnými predstaviteľmi organizácie UNESCO. „Zisťovali sme, akým problémom čelíme a aké sú možnosti ich riešenia. Uvažovali sme nad príležitosťami a prekážkami, na ktoré treba čo najrýchlejšie reagovať,“ uviedol Dančo a dodal, že počas druhého dňa prezentovali list smerom k organizátorom.

Jakub Dančo 11/2017
6
Galéria
Foto: Nora Houguenade

Dôraz i kritika

Účastníci predložili otvorený list, v ktorom odporúčali prijať dôležité zmeny pre zlepšenie organizovania a priebehu samotného fóra. „Jednou zo zdôraznených vecí bolo, aby fórum pripravovali a realizovali samotní mladí ľudia. Témy fóra majú vyberať taktiež mladí. Ďalej aby UNESCO aktívne spolupracovalo s mládežníckymi delegátmi, vyhodnocovalo ich potreby a viac sa približovalo k ľuďom. Tu sú len príklady, zdôraznených vecí bolo omnoho viac,“ dodal Dančo.

Odporúčania Popradčana smerovali k tomu, aby UNESCO zvyšovalo povedomie medzi mladými ľuďmi o ich aktivitách. „Vyzdvihol som aj tému rastúceho extrémizmu v Európe, demokratický deficit i tému vysokej úrovne vnímania korupcie v našej krajine a celom regióne,“ uzavrel Dančo.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM