Monika Vengrínová Rôzne

Mladí Popradčania cez leto nezaháľajú: Takéto brigády sa nám podarilo zohnať!

Letné prázdniny pre žiakov a študentov odštartovali oficiálne uplynulý víkend, mnohí z nich však dva mesiace voľna strávia rôznymi brigádami. V uliciach Popradu sme zisťovali, ako a kde sa mladým ľuďom podarilo tento rok zohnať brigádu.

Ilustračný obrázok k článku Mladí Popradčania cez leto nezaháľajú: Takéto brigády sa nám podarilo zohnať!
Zdroj: Dnes24.sk

Dva mesiace prázdnin by mali slúžiť na to, aby si žiaci a študenti počas nich oddýchli. Minimálne od školy. Mnohí z nich ale namiesto ničnerobenia volia možnosť niečo si zarobiť a niečo nové zažiť, či naučiť sa jazyk na zahraničnej brigáde.

Kvôli jazyku si brigádu v Nemecku hľadala aj Silvia Dratvová (18), ktorá leto plánuje stráviť prácou v tabakovom priemysle. „Nešlo mi o to, čo budem robiť, ale o to, aby som sa naučila po nemecky. Budúci rok maturujem z nemčiny a asi by som veľmi nezmaturovala,“ usmieva sa Silvia. Sama sa však presvedčila, že nájsť si brigádu práve v tejto krajine nie je jednoduché.

Naopak, Tomáš si myslí, že získať akúkoľvek brigádu nie je ťažké, určite však nie bezproblémové, nakoľko požiadavky sú rôzne a nie každému všetko vyhovuje. Svoju brigádu si ale našiel po známosti. „Brigádu na leto som nehľadal, pretože mám stálu. Čiže budem aj v lete dokladať knihy, sem-tam si počas toho niečo prečítam a inak si budem užívať prázdniny,“ teší sa Tomáš Kocún (18).

Dlhotrvajúcu brigádu má i druhák Erik Vernársky (17), ktorý popri strednej škole chodí na tri hodiny každý deň do autoservisu, kde má na starosti diagnostiku áut. Prácu si nevie vynachváliť. „Mesačne dostanem okolo 130 eur a s tým, čo robím som veľmi spokojný. Požiadavkou na túto prácu bola len technická škola, čo spĺňam,“ hovorí nadšene Erik s tým, že dokonca už má po známosti vybavenú i trvalú prácu v Nemecku, kam hneď po skončení školy odchádza. „Na vysokú školu nejdem, netreba mi ju tam,“ dodáva.

Kvôli zárobku budú toto leto pracovať aj sestry Garanové. Brigádu v supermarkete si takisto vybavili po vlastnej línii. Robiť budú pri pultoch so šunkami a syrmi. „Išlo nám len o to, zarobiť si peniaze a bolo nám jedno, čo budeme robiť,“ zhodujú sa obe. A kým staršia Dagmar (21) študuje na vysokej škole, mladšia Andrea (18) po strednej škole plánuje hľadať si prácu v zahraničí. „Dá sa tam viac zarobiť, sú tam lepšie pracovné podmienky a je tam aj viac pracovných príležitostí,“ myslí si mladá študentka.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM