Monika Vengrínová Kultúra

Mladí študenti menia svet okolo seba. Popradu začali pridávať farby

Na začiatku stál projekt študentky ekonómie, na konci to budú o čosi krajšie vybrané miesta v Poprade. Mladí Popradčania začali skrášľovaním centra voľného času, pokračovať budú strednou školou na Kukučínovej ulici a skončia v lete podchodom na rovnakej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Mladí študenti menia svet okolo seba. Popradu začali pridávať farby
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Mladí realizujú svoje nápady

Projekt na skrášlenie verejných priestorov zorganizovala z vlastnej iniciatívy skupinka mladých ľudí prostredníctvom projektu Komprax. Ten iniciovala Európska únia a inštitút mládeže Iuventa, aby sa ľudia nad osemnásť rokov mali možnosť zapojiť do verejného života a zrealizovať svoje nápady. V rámci tohto neformálneho vzdelávania tak majú i možnosť vyskúšať, ako sa píšu vlastné projekty.

„Je to o tom, aby mali mladí ľudia možnosť zapojiť sa do verejného života a sami prispieť niečím užitočným svojmu okoliu. My sme si vybrali Poprad, keďže sme Popradčania. Začali sme centrom voľného času, lebo sme si mysleli, že to bude prospešné ako pre nich, tak i pre mladé študentky, ktoré sa takýmto spôsobom môžu prejaviť,“ uvažuje Alica Michalková, autorka projektu.

Nasleduje škola a podchod

Maľbu v centre voľného času vytvorili študentky Akadémie umení v Banskej Bystrici Mária Beňová a Monika Voláková. Námet je športový, keďže popradské centrum je zamerané práve športovo. „Je to pre deti. Dúfame, že ich to zaujme a inšpiruje chodiť sem a možno sa tu i cítiť lepšie,“ dodala Alica.

Podobný projekt budú organizovať budúci týždeň vo štvrtok na strednej škole na Kukučínovej ulici, kde sa bude realizovať mladý sprejer. V lete, keď budú vhodné podmienky, plánujú skrášliť exteriér, konkrétne podchod na Kukučínovej ulici.

Maľovanie v CVČ
16
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM