Peter Handzuš Rôzne

Monitoring vzácnych druhov rastlín v Tatrách

Vzácne rastlinné druhy monitorovali v letných mesiacoch pracovníci rezortnej organizácie Ministerstva životného prostredia SR – Štátnej ochrany prírody SR, Správy Tatranského národného parku (ŠOP SR, TANAP).

Jedným zo vzácnych a kriticky ohrozených rastlinných druhov, ktorý rastie na území Tatranského národného praku je Trávnička alpínska. Aj tohtoročný monitoringom jej výskyt v TANAPe potvrdil. Lokalita vo Vysokých Tatrách je jednou z jej najsevernejších lokalít výskytu vôbec. Rastie tu vo výške približne 2100 m.n.m. iba na niekoľkých metroch štvorcových. Zároveň je lokalita v TANAPe aj jedinou známou lokalitou výskytu tohto druhu vo voľnej prírode na Slovensku. Za odtrhnutie Trávničky alpínskej hrozí pokuta vo výške 66, 36 eur.

Najmä v čase keď nekvitne je Trávnička alpínska ľahko prehliadnuteľná. Jej listy sú veľmi podobné tráve. Jej výskyt prezradia až svetlo ružové kvety, ktoré sa objavujú od júna do augusta. Vďaka svojej jemnej kráse je vyhľadávanou rastlinou pestovanou ako skalnička.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM