Martin Sýkora Správy

Motorkári a vodiči: Vzájomná tolerancia a rešpekt môže zachrániť život

Polícia eviduje v 13. týždni tohto roku 8 usmrtených osôb pri dopravných nehodách, 4 boli motocyklisti. Od začiatku roka zahynulo 7 motorkárov, za predposledný víkend boli až 3!

Ilustračný obrázok k článku Motorkári a vodiči: Vzájomná tolerancia a rešpekt môže zachrániť život
Zdroj: Policajný zbor SR

Opakovanie, matka múdrosti

Každý rok v tomto období polícia vyzýva účastníkov cestnej premávky k mimoriadnej obozretnosti. Na cesty pribúdajú motorkári, cyklisti, korčuliari aj mnohí iní.

„Motocyklisti si už konečne musia uvedomiť, že patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky. Ak sa zrazia s motorovým vozidlom, alebo s pevnou prekážkou, v drvivej väčšine končia smrťou alebo ťažkým zranením s trvalými následkami. Život je vzácnejší ako chvíľka predvádzania sa riskantnými manévrami, jazdou na jednom kolese, či iných kúskov, ktoré nepatria na cesty. Nie je na mieste preceňovať svoje schopnosti a podceňovať riziká rýchlej jazdy. Jazda na motocykli má úplne iné parametre ako jazda napr. osobnými motorovými vozidlami. Štyri kolesá sú vždy viac ako dve,“ uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Zdroj: TASR

Motocyklistom

Motorkári si musia uvedomiť obrovskú zodpovednosť. Síce je pocit voľnosti a eufórie počas jazdy na dvoch kolesách na nezaplatenie, o to bolestivejšie a tragickejšie môžu byť následky pádu.

„Treba myslieť aj na to, že na cestách sa ešte stále nachádzajú kamienky po zimnej údržbe, na ktorých hrozí vysoké riziko šmyku. Slnečné počasie láka motocyklistov na cesty, ale tie sú ešte na mnohých miestach studené a správanie motocykla na takejto ceste je podstatne iné ako na cestách v lete, a preto by sa mali v záujme vlastnej bezpečnosti vyvarovať nebezpečnej jazde, porušovaniu dopravných predpisov, a taktiež by si mali uvedomiť, že vodiči ostatných motorových vozidiel nie vždy predvídajú ich porušovanie pravidiel cestnej premávky,“ dodala Baloghová.

Vodičom automobilov

V prvom rade si treba uvedomiť a počítať s tým, že už pribúdajú na cesty aj jazdci na dvojkolesových mašinách. Keďže odhadnúť rýchlosť motoriek je pre ich menšie rozmery ťažšie, o to dôležitejšie je častejšie sledovanie spätných zrkadiel a situácie okolo auta.

Tragédie na cestách

Na prelome mesiacov, keď sa oteplilo, prišli k niekoľkým kontaktom motocyklistov s autami. V obci Hruštín, v okrese Námestovo na miestnej komunikácii došlo k dopravnej nehode skútristu, ktorý viedol 65-ročný vodič. Motocyklista počas jazdy z doposiaľ nezistených príčin náhle so skútrom spadol na pravý okraj cesty. Utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol.

Pri Veľkom Cetíne došlo k dopravnej nehode motocykla zn. Honda Transalp 600, ktorý viedol 35-ročný vodič. Motocyklista videl ako pred ním v protismere za autobusom idúce osobné motorové vozidlo, ktoré viedol 29-ročný vodič, odbočuje doľava, začal s motocyklom brzdiť a sklopil ho na pravú stranu, pričom ako sa šúchal po vozovke, narazil hlavou do tabule zastávky verejnej hromadnej dopravy. Ku kontaktu vozidla s motocyklom nedošlo. Motocyklista zomrel na mieste.

V Dunajskej Strede došlo k dopravnej nehode medzi motorovým vozidlom zn. Škoda Fabia, ktoré viedol 26-ročný vodič a motocyklom zn. Honda VFR 800F, ktorý viedol 38-ročný vodič. Vodič vozidla na rovnom úseku cesty začal odbočovať mimo cestu vľavo, pričom nedal prednosť v jazde oproti idúcemu motocyklu, čím došlo k zrážke. Motocyklista utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol. Jeho 36-ročná spolujazdkyňa utrpela ťažké zranenia.

Pri Prievaloch došlo k dopravnej nehode medzi motocyklom zn. Suzuki, ktorý viedla 29-ročná vodička, motorovým vozidlom zn. Kia Sportage, ktoré viedol 58-ročný vodič a motorovým vozidlom zn. VW Golf, ktorý viedol 28-ročný vodič. Motocyklistka pravdepodobne nedodržala dostatočnú vzdialenosť od vpredu jazdiaceho vozidla, vodič ktorého dával prednosť oproti jazdiacemu vozidlu a narazila do jeho zadnej časti, následkom nárazu bola odhodená do protismeru, kde do nej narazilo ďalšie vozidlo. Motocyklistka utrpela zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM