Monika Vengrínová Rôzne

Mrazy udreli v plnej sile. Zima bude krutá aj pre psy v útulku

Teploty hlboko pod nulou nerobia dobre nikomu. Obzvlášť zima pod Tatrami býva krutá a dlhá. Kým však naši štvornohí miláčikovia prežijú toto obdobie vo svojich pelechoch doma pod radiátormi, opustené psy strávia zimu v chladnom útulku.

Ilustračný obrázok k článku Mrazy udreli v plnej sile. Zima bude krutá aj pre psy v útulku
Zdroj: Dnes24.sk

V mestskom popradskom zariadení pre túlavé a odchytené psy sa momentálne nachádza tridsaťtri psíkov a šesť šteniatok. Jeden pes je v dočasnej opatere. Útulok disponuje dvadsiatimi kotercami, ktoré majú výbehy a každý z nich má svoju búdu. V prípade viacerých psíkov v jednom koterci majú chlpáči k dispozícii dve búdy, takže pred nepriaznivým počasím sa môže ukryť každý z nich.

„Búdy sú kvalitné a každú zimu ich zvonku zatepľujeme kobercami a hrubými prikrývkami, do vnútra dávame slamu a taktiež podstieľame slamu na podlahu kotercov, aby psíky neboli na betóne. Tento spôsob zatepľovania búd a kotercov spojený s dostatkom krmiva nám umožňuje prežiť aj tie najväčšie zimy bez problémov,“ hovorí prevádzkovateľka útulku Stanislava Vnenčáková.

Chcete pomôcť? Zoberte útulkáčov na prechádzku

O psíky sa stará ošetrovateľka, ktorá ich kŕmi, čistí koterce a venčí. Každý záujemca ochotný pomôcť s venčením je však takisto vítaný. Denne je útulok pre verejnosť otvorený štyri hodiny, čo je ale škoda – len počas pracovných dní. Cez víkendy vás venčiť nepustia.

Každý zo psov, ktorý sa do útulku dostane, či už odchytom po avíze mestskej polície alebo nájdením obyvateľmi mesta, je najskôr prehliadnutý a následne na to sa mu hľadá jeho pôvodný majiteľ. Ak sa to do troch týždňov nepodarí, psík je po tomto období ponúknutý na adopciu.

„Neznamená to však, že ak sa ozve jeho pôvodný majiteľ aj po tomto čase, psík je pre neho stratený. Máme všetky informácie o novom majiteľovi, takže pôvodný majiteľ sa s ním vie spojiť. Môžem však povedať, že 90% zatúlaných psíkov sa vracia späť domov najneskôr do 5 dní. Ak sa dovtedy nik neozve, je skoro isté, že psíka sa niekto týmto spôsobom zbavil,“ vysvetľuje Vnenčáková.

Adpoptujte si psíka, odvďačí sa vám oddanou láskou

A zodpovedných ľudí, ktorí by útulkáčom vedeli a chceli poskytnúť nový domov je stále málo. V prípade, že ale nad adopciou uvažujete, nie je nič jednoduchšie. Stačí sa preukázať občianskym preukazom, z ktorého sa do evidencie zapisujú osobné údaje plus telefónne číslo a zaplatiť adopčný poplatok, ktorý ale nie je fixne stanovený. Závisí od nákladov, ktoré útulok na konkrétneho psíka mal, za určitých podmienok tento poplatok dokonca vôbec nie je. V útulku si vás však aj „preklepnú“.

„Zaujímame sa o dôvody, z ktorých si chce záujemca psíka zabezpečiť, o podmienky aké vie psíkovi poskytnúť a potom mu poradíme pri výbere,“ hovorí prevádzkovateľka útulku. Podobne je to i s dočasnou opaterou. Tu musí záujemca prevziať plnú zodpovednosť za psa dovtedy, kým sa mu nenájde trvalý domov.

Čo teda môže byť krajšie ako dať domov a lásku niekomu, kto to nemá a zúfalo po tom túži? Lebo aj napriek vyhovujúcim podmienkam v útulku a vedomiu, že zimu jeho obyvatelia prečkajú bez ujmy, je to stále len chladný útulok, kde si nezaslúži byť žiadny živý tvor. Darujte preto niektorému z nich Vianoce. Tento krok si však starostlivo premyslite, aby sa po sviatkoch opäť neocitol späť v útulku, či nebodaj na ulici.

Foto: GRIGLAK PHOTO

Mrazy udreli v plnej sile, zima bude krutá aj pre psy v útulku
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM