Peter Handzuš Rôzne

Osudové tragédie v horách: Na Symbolickom cintoríne pribudlo 7 nových mien

Už sedemdesiat šesť rokov je Symbolický cintorín pod Ostrvou vo Vysokých Tatrách miestom spomienky na tých, ktorí v horách tragicky zahynuli.

Ilustračný obrázok k článku Osudové tragédie v horách: Na Symbolickom cintoríne pribudlo 7 nových mien
Zdroj: Dnes24.sk

V limbovom háji pod Ostrvou je Mŕtvym na pamiatku a živým pre výstrahu na skalách umiestnených 325 pamätných tabuliek so 463 menami obetí vysokohorských tragédií.

Im bude venovaná tichá pietna spomienka, ktorá sa uskutoční poslednú októbrovú sobotu, 27.októbra o jedenástej hodine dopoludnia odslúžením rímsko-katolíckej svätej omše pri kaplnke Symbolického cintorína.

„Na Symbolickom cintoríne v tomto roku pribudlo šesť nových tabuliek so siedmimi menami, ktoré na skaly v jeho priestoroch namontovali pracovníci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu,“ informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAPu.

Nová je tabuľka s menom Wanda Rutkiewicz, ktorá zahynula počas výstupu na Kančendžongu v Nepále. Na ďalšej tabuľke sú vygravírované mená Miroslav Holec a Ondřej Novák. Tí zahynuli počas horolezeckého výstupu vo východnej stene Bradavice.

Zo švajčiarskych Álp sa nevrátil Ing. Juraj Arnold. Návratu z hôr sa nedožil ani Ing. Pavol Dzivý, ktorý zahynul v sedle Shinkula pas v Indických Himalájach.

Pod Ostrvou na pamiatku má symbolickú tabuľku aj major Milan Fabík, ktorý patril medzi popredných pilotov tvoriacich leteckú záchranu vo Vysokých Tatrách a tým aj na Slovensku. J

edna z piatich tohtoročných tabuliek patrí spomienke na Slavomíra Bubnára, ktorý zahynul v snehovej lavíne v Bráne vo Veľkej Studenej doline.

Správcom Symbolického cintorína sú Štátne lesy TANAPu prostredníctvom Strediska terénnych služieb a ochranného obvodu Štrbské Pleso. Jeho chod riadi päť členné Kuratórium dodržiavajúc Štatút Symbolického cintorína vo Vysokých Tatrách. Symbolický cintorín je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu Slovenskej republiky.

Foto: D. Michalík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM