Peter Handzuš Kultúra

Mystérium pravekého lovu: Nálezisko lebky neandertálca zveľadia sochy predstavujúce praveký lov

Desať umelcov z Ruska, Bieloruska a Slovenska v súčasnosti finišuje s tvorbou drevených sôch, ktoré by mali návštevníkom Gánoviec pri Poprade priblížiť lov v dávnom praveku.

Ilustračný obrázok k článku Mystérium pravekého lovu: Nálezisko lebky neandertálca zveľadia sochy predstavujúce praveký lov
Zdroj: TASR

Práve v tejto podtatranskej obci sa totiž pred takmer 60 rokmi našla lebka neandertálca a nálezisko sa už päť rokov usiluje zveľaďovať občianske združenie Neandertal.

„Títo umelci nám tu vytvoria drevené plastiky s tematikou Mystérium pravekého lovu. V tomto týždni sa umelcom podarilo vytvoriť neandertálca s kopijou, ktorý chytil šabľozubého tigra, obaja sú z dreva. Ruskí umelci nám tu urobili akýsi hotel s kúpeľmi pre neandertálcov a umelci z Bieloruska zase vytvorili plastiky obydlia. Je tu tiež uhynutý jašter, ktorého vytvorili z travertínu a zo zeme trčia drevené kly, ktoré znázorňujú jeho rebrá,“ objasnil predseda správnej rady OZ Neandertal Karol Piovarcsy. Okrem toho v areáli vyrastie veľký býk, ktorého tiež niekto naháňa. Materiály použité na sochy sú podľa neho čisto prírodné, ide o drevo zväčša z Vernára a kameň, travertín zo Spišského Podhradia.

Pomáhajú aj miestni

Do práce sa podarilo zapojiť aj miestnych obyvateľov, ktorí pomáhajú pri úpravách, nosia umelcom potraviny, občerstvenie a aktívne sa zapájajú do projektu. „Z tohto sa veľmi teším, čoho sa trochu obávam, sú vandali, ktorí by nám to tu mohli poškodiť, ale sponzori nám prisľúbili kameru, ktorá by to tu mala strážiť,“ dodal Piovarcsy.

S vyrezávaním sôch a ich osadzovaním začali umelci, ktorí prišli do Gánoviec bez nároku na honorár, v pondelok, oficiálne otvorenie areálu by malo prebehnúť v sobotu 7. septembra podvečer. Vstup na nálezisko nie je spoplatnený, cieľom OZ je toto miesto čo najviac spropagovať a predstaviť ho širokej verejnosti.

Chcú zviditeľniť Gánovce

„Už samotné nálezisko je unikátom v strednej Európe, a to je pre našu obec veľmi významná výzva. Verím, že tieto umelecké diela pozdvihnú túto lokalitu i celú našu obec,“ dodala starostka Gánoviec Alžbeta Čakovská. Podľa nej sem zvyknú chodiť turisti predovšetkým z Poľska, Čiech i Maďarska a väčšinou vedia o tom, čo sa tu nachádza.

„Skamenená výplň lebky neandertálca, ktorá sa našla v travertínovej kope, je stará asi 120 000 rokov, je to v podstate najsevernejší a najvýchodnejší výskyt neandertálskeho človeka. Táto lokalita sa následne po vyťažení kameňa opustila a bola v dezolátnom stave, hoci je štátom chránená a nachádza sa v 4. stupni ochrany. Našim cieľom je toto miesto zveľaďovať, skrášľovať, spropagovať,“ zdôraznil Piovarcsy.

Celý tento areál sa podarilo oplotiť, vybudovali sa tu chodníky, urobila sa vstupná brána s informačnými tabuľami, autobusová zastávka a malé parkovisko.

Mystérium pravekého lovu: Nálezisko lebky neandertálca zveľadia sochy predstavuj
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM