Martin Sýkora Správy

Na bicykli do Poľska: Spišská Belá buduje ďalšie kilometre cyklochodníkov

V okolí Spišskej Belej pribudnú kilometre cyklochodníkov. Projekt o spájaní slovenských a poľských cyklistickými chodníkmi pokračuje rýchlym tempom.

Ilustračný obrázok k článku Na bicykli do Poľska: Spišská Belá buduje ďalšie kilometre cyklochodníkov
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci slovensko-poľskej spolupráce s názvom Historicko-prírodno-kultúrna cesta okolo Tatier pribudne v okolí mesta Spišská Belá 5,1 km cyklochodníkov. Projekt sa dostal do druhej fázy. Európske zoskupenie územnej spolupráce Tatry podalo v auguste 2015 v rámci výzvy na predkladanie tzv. vlajkových projektov zámer na výstavbu cyklotrás v okolí Tatier.

„Uvedený cyklistický chodník bude spájať viaceré slovenské a poľské mestá okolo Tatier. Povedie aj cez Spišskú Belú, kde sa napojí na už existujúcu cyklotrasu smerujúcu do Tatranskej Kotliny,“ uviedla PR manažérka mesta Spišská Belá Alexandra Olekšáková. V rámci projektu mesto vybuduje viac ako 5,1 km cyklotrás, z toho 3 km smerom z Tatranskej Kotliny do Kardolína bude mať podľa Olekšákovej štrkový povrch. Zvyšných viac ako 2,1 km bude mať asfaltový povrch a bude smerovať z mestskej časti Strážky priamo do mesta.

„Alokácia pre Spišskú Belú je v rámci projektu vo výške viac ako 669 000 eur. Náklady mesta okrem povinného 5 % spolufinancovania, teda sumy takmer 33 451 eur, budú navýšené ešte o čiastku 844 eur. Z rozpočtu mesta na spolufinancovanie investičných výdavkov sa predpokladá suma viac ako 34 295 eur,“ povedal primátor mesta Štefan Bieľak, ktorý doplnil, že konkrétna výška súm bude závisieť od výsledku verejného obstarávania.

„Prešovský samosprávny kraj podporí výstavbu týchto cyklotrás sumou vo výške 50 % investičných nákladov mesta na spolufinancovanie tohto projektu, čiže sumou zhruba 17 147 eur,“ podotkol Bieľak. Predpoklad začatia výstavby cyklotrás je odhadovaný na apríl 2017 s ukončením stavebných prác najneskôr do konca roka 2017.

Cesta okolo Tatier bude dlhá viac ako 250 km. Na slovenskej strane by mal cyklistický okruh podľa Olekšákovej viesť cez mestá Trstená, Liptovský Mikuláš, Kežmarok, Spišská Belá a Stará Ľubovňa. V Poľsku by mal smerovať cez územie Nového Targu, obec Szaflare, smerom na Krempachy, Czorsztyn až po hraničný priechod Kacwin – Veľká Franková. Cieľom projektu je sprístupňovať miesta s vysokou krajinnou, kultúrnou, historickou a prírodnou hodnotou na oboch stranách hranice Vysokých Tatier.

Nový cyklistický chodník
19
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM