Monika Vengrínová Rôzne

Energetickému centru hrozí hromadná žaloba. Pripojiť sa môžu i ďalší poškodení

Alternatívny dodávateľ plynu a energie Energetické centrum obral o peniaze stovky ľudí. Po množstve sťažností a medializovaných aférach mu tak hrozí pokuta 10 miliónov eur. Poškodených hromadne zastupuje Spoločnosť ochrany spotrebiteľov z Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Energetickému centru hrozí hromadná žaloba. Pripojiť sa môžu i ďalší poškodení
Zdroj: TASR

Energetické centrum, a.s., ktoré na Slovensku pôsobí od roku 2010 je dodávateľom elektrickej energie a zemného plynu, kde má približne 130 tisíc klientov. Svoje služby poskytuje i v Českej republike, Poľsku a v Maďarsku.

Zákon porušili hneď niekoľkokrát

Pri dodávke zemného plynu a elektriny na území Slovenskej republiky však spoločnosť nekonala v súlade so zákonom. K jeho porušeniu došlo v v pomerne veľkom rozsahu, kde išlo predovšetkým o fakturáciu vyšších cien za elektrinu, než aké schválil regulátor, zneužívanie splnomocnenia v prípade jednorazového procesu zmeny dodávateľa, sankciu vo výške 100 eur za predčasné vypovedanie zmluvy, ale i nevyradenie z bilančnej skupiny pri ukončení zmluvy, nedodržiavanie lehoty pri reklamáciách, či meškaniu vyplácania preplatkov pri vyúčtovaní.

Z tohto dôvodu sa Spoločnosť ochrany spotrebiteľov S.O.S. Poprad rozhodla v danej veci zastupovať poškodených. „K porušeniu konkrétnych ustanovení všeobecne záväzných právnych predpisov určite došlo aj u iných dodávateľov energií, zdá sa však, že zmluvy Energetického centra, ktoré prostredníctvom svojich obchodných zástupcov robilo kampaň a nábor v masívnom meradle, obsahujú najviac nevýhodných neprijateľných zmluvných podmienok. Preto boli spotrebiteľské organizácie v poslednom období atakované nespokojnými spotrebiteľmi,“ vysvetľuje predseda S.O.S. Poprad Michal Fáber.

Vec sa bude riešiť mimosúdne

Na základe týchto sťažností preto spoločnosť poskytla informácie, názory a námety v danej kauze Ministerstvu spravodlivosti SR, ktorého Komisia na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách zmluvné podmienky Energetického centra vo viacerých ustanoveniach kvalifikovala ako neprijateľné, čiže neplatné. Následne na to, sa S.O.S. Poprad prihlásilo do projektu Ministerstva hospodárstva SR, v rámci ktorého získalo možnosť podávania žalôb alebo zastupovania spotrebiteľov na súdoch.

„Jedna z časti alebo komplexu týchto problémov, na ktoré sme v rámci projektových aktivít zamerali svoju pozornosť, je podávanie žalôb na príslušné dodávateľské organizácie na súdy, v prípade, že zmluvy obsahujú neprijateľné zmluvné podmienky. Keďže sme však organizácia zaoberajúca sa mimosúdnym riešením sporov v spotrebiteľskej oblasti, máme predovšetkým záujem osloviť dodávateľov mimosúdnym spôsobom. K riešeniu vecí na súde tak pristúpime len v krajných prípadoch. Máme ambíciu zastupovať nie desiatky alebo stovky, ale možno aj tisíce slovenských spotrebiteľov vo vzťahu k dodávateľskej organizácii,“ uvažuje nad činnosťou Spoločnosti ochrany spotrebiteľov Poprad jej predseda.

K žalobe sa môžu pridať i ďalší dotknutí spotrebitelia

O mimosúdne vyriešenie sporu tak má záujem i Energetické centrum, s predstaviteľmi ktorého sa zástupcovia S.O.S. stretnú v najbližšom čase. „To ostatné by som nechal otvorené, myslím, že nie je vhodné spotrebiteľskú verejnosť zastrašovať možnosťou veľkých žalôb a procesov. Vec chceme riešiť mimosúdne a čas ukáže, nakoľko sme obaja na to pripravení,“ dodáva Fáber.

V prípade, že dotknutými sú i ďalší spotrebitelia, ktorí sa cítia poškodení alebo sa domnievajú, že ich zmluvy so spoločnosťou Energetické centrum, a.s. neboli uzavreté v súlade so zákonom, majú možnosť obrátiť sa na Občianske združenie Spoločnosť ochrany spotrebiteľov S.O.S. Poprad a vyplniť splnomocnenstvo na zastupovanie v právnej veci vysporiadania právneho vzťahu so žalovanou spoločnosťou.

Na Energetické centrum je podaná hromadná žaloba. Pripojiť sa môžu i ďalší poško
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM