Pavol Krupka Kultúra

Festival EĽRO osobitne predstavuje zlatníkov a zámočníkov. Na svoje si prídu aj chuťové bunky

V Kežmarku sa začal v piatok za účasti prezidenta SR Ivana Gašparoviča 23. ročník festivalu Európske ľudové remeslo. Hlavnými cechmi tohto ročníka sú cechy zlatníctva a zámočníctva.

Ilustračný obrázok k článku Festival EĽRO osobitne predstavuje zlatníkov a zámočníkov. Na svoje si prídu aj chuťové bunky
Zdroj: TASR

Program festivalu sa začal dnes popoludní spoločným sprievodom mestom a dobýjaním hradieb, vyvrcholí v sobotu 13. júla korunovaním kráľa remesiel.„Zas­túpenie budú mať okrem Slovenska aj remeselníci a umelci z Českej republiky, Ukrajiny, Srbska, Holandska, Bulharska, Ruska, Lotyšska, Nemecka či Poľska, Maďarska, Litvy, Estónska a Španielska,“ informoval riaditeľ festivalu Igor Kredátus.

Okrem iných sa predstaví poľský remeselník, ktorý robí výrobky, resp. sochy zo slamy v životnej veľkosti. Predvedie sa aj historická kováčska dielňa či originálny zlatník z Kežmarku, ktorý bude mať svoje miesto pred hradom. Nebude chýbať Salaš u Franka, ktorý okrem svojich špecialít predstaví aj tradičnú výrobu syra.„Okrem toho budú môcť návštevníci vidieť výrobu z dreva, kože, textilu, kovu, skla, hliny, ale aj výrobu šperkov, mydiel či sviečok. Svoje umenie predstavia aj výrobcovia hračiek, topánok, drevených šindľov, hudobných nástrojov, papiera, nožov, ale aj remeselníci, ktorí vyrábajú výrobky zo skla,“ vymenoval riaditeľ festivalu.

Remeselnícku výrobu doplnia rozprávky na nádvorí hradu, ktoré sú už tradične obľúbenou záležitosťou najmenších návštevníkov. Krvavé dejiny budú tento rok pod názvom Nesmrteľná, pričom autor vychádza z historických udalostí, ktoré sa viažu na mesto Kežmarok. Na hradnom nádvorí budú okrem toho prezentovať svoju remeselnú výrobou aj tri kežmarské školy. Program festivalu doplnia aj folklórne predstavenia, a to na troch javiskách. Dohromady sa predstaví takmer 850 účinkujúcich a 19 folklórnych súborov, z toho desať zo zahraničia.

Tento rok sa v rámci večerného programu dnes a v sobotu 13. júla návštevníkom predstavia aj Čarovné ostrohy, v drevenom artikulárnom kostolíku vystúpia súrodenci Babjakovci, pre neskôr narodených je pripravené vystúpenie skupiny Peter Bič Project či holandskej kapely Vengaboys a hudobno-tanečná skupina Country Sisters. „Tí, ktorí sa rozhodnú prísť na festival v sobotu 13. júla, môžu sa do Kežmarku doviesť historickým vlakom ťahaným parným rušňom, ktorý bude premávať na trase Poprad – Kežmarok – Podolínec – Stará Ľubovňa,“ upozornil Kredátus.

Festival EĽRO osobitne predstavuje zlatníkov a zámočníkov. Na svoje si prídu aj
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM