Peter Handzuš Krimi

Na horách je aj dnes zvýšená hrozba lavínových zosuvov

Vo všetkých pohoriach na Slovensku trvá aj dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Roman Švanda, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby

Uvoľnenie lavín hrozí už pri malom zaťažení nízkymi teplotami a silným vetrom iba mierne až slabo spevnenej snehovej pokrývky strmých svahov so sklonom nad 35 stupňov. Zvýšená je i pravdepodobnosť samovoľných zosuv stredných, výnimočnejšie aj veľkých lavín.
Dnes ráno bolo na horách jasno až polojasno, len v Malej Fatre zamračené a slabo snežilo. Pri pokračujúcom ochladení sa teplota vzduchu pohybovala od –20 do –10 stupňov Celzia. Na hrebeňoch hôr fúkal iba slabý až mierny vietor západných smerov s rýchlosťou do 20 km/h.
Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 10 cm prachového snehu, za posledných 5 dní až do 75 cm. „Silný vietor previal snehovú pokrývku na záveterné miesta, kde sa vytvorili veľmi nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje,“ dodal Švanda a upozornil na ďalšie zotrvanie lavínového nebezpečenstva pri nízkych teplotách ovzdušia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM