Peter Handzuš Krimi

Na horách sa výrazne oteplilo, v Tatrách trvá mierna hrozba lavín

Vo vysokohorskom teréne Západných, Nízkych a Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ojedinelé strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov a najmä žľaby, kde je previaty sneh, majú stále iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Prípadné uvoľnenie lavín môže zapríčiniť jej veľké dodatočné zaťaženie. Vo Fatrách je po prechodnom miernom zvýšení opäť len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň.
Dnes ráno bolo v Tatrách polooblačno, v ostatných pohoriach zamračené, na vrcholoch hmlisto. Teplota vzduchu sa pri výraznom oteplení pohybovala od –4 do +2 stupňov Celzia. „Vietor sa utíšil. Fúkal prevažne mierny západný s rýchlosťou do 20 km/h, na hrebeni Západných Tatier čerstvý do 45 km/h,“ spresnil Kyzek.
V priebehu uplynulých 24 hodín pripadlo iba miestami do 1 cm snehu. V stále podpriemernej snehovej pokrývke vytvorili predchádzajúce nízke teploty nebezpečné formy hranato zrnného snehu. V žľaboch a ďalších terénnych nerovnostiach sa naďalej nachádzajú málo stabilné vetrom nafúkané snehové dosky a vankúše.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM