Peter Handzuš Rôzne

Na horách trvá mimoriadne veľká hrozba padania lavín

V Západných Tatrách, Veľkej a Malej Fatre trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach Slovenska zvýšené, 3 stupeň.

TASR o tom informoval Marek Biskupič, vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Väčšina strmých svahov so sklonom nad 30 stupňov má iba slabo spevnenú snehovú pokrývku. Uvoľnenie lavín hrozí už pri jej malom dodatočnom zaťažení, trvá aj veľká pravdepodobnosť zosuvov väčších samovoľných lavín. Horskí záchranári preto dôrazne vystríhajú pred akýmkoľvek pohybom vo voľnom vysokohorskom teréne.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, miestami hmlisto a slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –15 do –2 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal silný severozápadný vietor rýchlosťou do 45 km/h a v nárazoch do 90 km/h, v noci až do 130 km/h.

Počas uplynulých 24 h pripadlo od 5 do 15 cm, za poslednú periódu sneženia od 30 do 75 cm prachového snehu. Búrlivý vietor ho rozmiestnil veľmi nerovnomerne. „Hrebene môžu byť na mnohých miestach sfúkané až na tvrdý podklad. Častý je aj výskyt nebezpečných snehových dosiek, vankúšov a prevejov,“ dodal Biskupič.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM