Peter Handzuš Krimi

Na horách trvá oteplenie a mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých slovenských pohoriach dnes trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Snehová pokrývka je na strmých svahoch so sklonom nad 40 stupňov naďalej iba mierne spevnená. Uvoľnenie lavín hrozí najmä pri jej dostatočne veľkom zaťažení. SLP HZS nepredpokladá výskyt veľkých samovoľných lavínových zosuvov, ale dôrazne upozorňuje na pravdepodobnú možnosť pádov lavín na trávnatých podkladoch pri premočení snehovej pokrývky.
Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a daždivo. V najvyšších polohách Tatier s nadmorskou výškou nad 2000 m snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –2 do +6 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal silný vietor západných smerov s rýchlosťou do 60 km/h, v nárazoch až do 100 km/h.
Počas uplynulých 24 hodín pripadlo na hrebeňoch Tatier len do 5 cm snehu. Silný vietor nerovnomerne rozložil snehovú pokrývku, ktorá má celkovo podpriemernú výšku. V žľaboch a ďalších terénnych nerovnostiach sú naviate málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Niektoré hrebene a horské chrbty sú vyfúkané až na trávnatý a skalnatý podklad.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM