Pavol Krupka Kultúra

Na hrade Ľubovňa otvorili letnú sezónu, pripravili pútavý program

Nedeľné otvorenie turistickej sezóny na hrade Ľubovňa napriek predpovediam podporilo aj slnečné počasie. Ľubovnianske múzeum v spolupráci s ďalšími inštitúciami ukázalo príťažlivý program pre malých aj veľkých. Prišlo aj veľa návštevníkov z druhej strany Tatier. Prinášame vám obrazovú reportáž.

Ilustračný obrázok k článku Na hrade Ľubovňa otvorili letnú sezónu, pripravili pútavý program
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Šašo v podaní známeho míma a animátora Mira Kasprzyka osobne vítal každého, kto vystúpil na tretie hradné nádvorie, aby sa pokochal pohľadom na kamenný klenot severného Spiša a nechal sa preniesť do dôb dávno minulých. Postavy štylizovaného príbehu prišli z rôznych storočí, no mali spoločné jedno: Kedysi dávno boli súčasťou života na Spiši a na jeho hradoch.

Hovoríme predovšetkým o sokoliarskej skupine svätého Bavona zo Štiavnických Baní a o skupine historického šermu Páni Spiša spod hradieb Spišského hradu. Nad hlavavami návštevníkov lietali operené dravce, ktoré predvádzali ukážky starobylého lovu. Z historických strelných zbraní, vrátane malého kanóna, sa ozývali ohlušujúce výbuchy. Strelci i príslušníčky nežného rodu v historických kostýmoch sa potom chopili mečov, dýk a kordov, aby v boji na život a na smrť získali víťazstvo na svoju stranu. Jedna z návštevníčok, ktorú dovliekli zbrojnoši, sa len tak-tak vyhla poprave, hoci sa na ňu už tešil prítomný kat…

Nad tým všetkým sa týčil nedávno zrekonštruovaný renesančný palác a úplne hore charakteristická okrúhla veža hradu, z ktorej vidieť veľkú časť Spiša i poľské pohraničie. Samozrejme, ožil aj skanzen, ktorý v pôvodnom stave uchováva ľudovú architektúru severného Spiša…

Otváracie podujatie prinieslo aj jednu novinku: V spolupráci s oblastnou organizáciou cestovného ruchu zo Starej Ľubovne a Klubom historických železničných vozidiel z Popradu sa na hrad Ľubovňa organizovane dostali aj návštevníci z neďalekého Poľska, najmä z okolia kúpeľného mesta Krynica. Nie že by takéto skupiny na hrad, ktorý kedysi patril poľským panovníkom, nechodili. Týchto návštevníkov však v nedeľu do starej Ľubovne z pohraničného mestečka Muszyna previezol špeciálny vlak, ťahaný muzeálnym rušňom Pielstick. O tom sa však už podrobnejšie dočítate v reportáži, ktorú pre vás pripravujeme.

Poprajme teda organizátorom z oblasti cestovného ruchu veľa spokojných návštevníkov z domova i zo zahraničia. Náš severný Spiš so svojimi prírodnými a kultúrnymi vzácnosťami si to určite zaslúži.

Viac fotografií nájdete v našom albume na sociálnej sieti.

Foto, strih: Pavol Krupka

Kamera: Peter Handzuš

Na hrade Ľubovňa otvorili letnú sezónu, pripravili pútavý program
40
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Na hrade Ľubovňa otvorili letnú sezónu, pripravili pútavý program
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM