Peter Handzuš Správy

Na hrade Ľubovňa sú spokojní: Minulý rok bol náročný, ale vydarený

Minulý rok navštívilo Hrad Ľubovňa na severe Spiša viac ako 195 000 platiacich turistov, návštevnosť bola porovnateľná s rokom 2017.

Ilustračný obrázok k článku Na hrade Ľubovňa sú spokojní: Minulý rok bol náročný, ale vydarený
Zdroj: TASR

Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík konštatoval, že vlaňajšok bol pre múzejníkov mimoriadne náročný, najmä v súvislosti s veľkou obnovou paláca Lubomírskych, ale aj veľmi vydarený. „Návštevnosť bola porovnateľná s rokom 2017, zaznamenali sme len minimálny pokles, možno aj preto, že sme mali jednu z hlavných expozícií zatvorenú. Aj napriek tomu bol pre nás minulý rok veľmi úspešný, pretože prišlo na hrad i do skanzenu naozaj veľké množstvo návštevníkov. Keď to porovnám s obdobím spred 15 – 20 rokov, tak sa nám počet turistov viac ako strojnásobil, takže sme veľmi spokojní,“ konštatoval Mikulík.

Máme radi naše kultúrne pamiatky

Medzi návštevníkmi prevládali Slováci, za nimi nasledujú Poliaci, Česi, rusky hovoriaci turisti a hostia z pobaltských krajín. „V hojných počtoch chodili rodiny s deťmi, z čoho sa veľmi tešíme a čo ja chválim, že rodičia berú svoje deti po slovenských pamiatkach, jaskyniach a kúpeľoch,“ zdôraznil riaditeľ s tým, že najviac zaujali Hradné slávnosti, ktoré počas troch dní v závere júla navštívilo takmer 10 000 ľudí. Veľkej obľube sa tešil aj hradný muzikál, ktorý si prišli počas jedného týždňa pozrieť tisícky ľudí.

Niekedy sa dá do Starej Ľubovne odviezť aj vlakom, pozrite sa, ako to vtedy vyzerá…

Historický vlak vyrazil pod hrad Ľubovňa, odtiaľ si nakrátko zašiel do Poľska
40
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Hrad Ľubovňa a jeho ženy…

„Aj teraz opäť očakávame úspešný rok a ak sa nám podarí získať od Prešovského samosprávneho kraja zdroje na ukončenie rekonštrukcie paláca Lubomírskych, tak v roku 2020 by mohla byť návštevnosť ešte vyššia, pretože vtedy ho plánujeme znovu otvoriť,“ dodal Mikulík. Zároveň prezradil, že rok 2019 sa bude niesť v znamení žien Hradu Ľubovňa. Pripravujú rôzne novinky, expozície, hradné slávnosti či hradný muzikál, pričom vo väčšine prípadov budú hrať hlavnú rolu ženy, ktoré boli v minulosti súčasťou hradu. „Okrem iného by sme v spolupráci s poľskými a maďarskými kolegami chceli vystaviť aj vzácne šperky či súčasti odevu kráľovien. Plánujeme tiež v apríli vydať nulovú eurobankovku, chystáme opäť aj koncerty a pracujeme na jednej veľkej veci, v lete by sme chceli predstaviť vlastný parfum Hradu Ľubovňa,“ upozornil riaditeľ Ľubovnianskeho mú­zea.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM