Správy

Na kežmarskom hrade otvorili turistickú sezónu: Aký PROGRAM chystajú najbližšie?

V roku 2020 klesla návštevnosť približne o 40 percent. Táto sezóna už prinesie koncerty, divadelné predstavenia či premietanie filmov na nádvorí hradu.

Ilustračný obrázok k článku Na kežmarskom hrade otvorili turistickú sezónu: Aký PROGRAM chystajú najbližšie?
Zdroj: TASR/František Iván

Na Kežmarskom hrade v nedeľu otvorili letnú turistickú sezónu. Pre Tasr to povedala riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová s tým, že počas nej majú pre návštevníkov pripravených viacero podujatí.

Sezónu otvárajú programom s bubnovou šou, vystúpením šermiarskej skupiny, módnou prehliadkou, kúzelníkom, rytierskym turnajom, tanečnou šou, detským folklórnym súborom či koncertom Juraja Hnilicu.

Zlatý vek gitary

V letnej turistickej sezóne ponúknu na hrade aj ďalšie podujatia.

Najbližšie pôjde o koncert Zlatý vek gitary, ktorý je pripravený na 6. mája. Prednášky, prezentácie či večerné prehliadky hradu sú naplánované v rámci Noci múzeí a galérií a Medzinárodného dňa múzea.

„Chceme odprezentovať trošku aj tú našu odbornú činnosť. Náš odborný zamestnanec návštevníkom predstaví jeden veľmi zaujímavý projekt týkajúci sa reštaurovania obrazu,“ spresnila Cintulová s tým, že postupne budú reinštalovať expozíciu venovanú 19. storočiu. Zdôraznila tiež program naplánovaný na 28. mája, ktorý bude spojený s viacerými príležitosťami, napríklad aj Medzinárodným dňom detí.

Zároveň sa pripravujú na podujatie Krvavé dejiny, ktoré je naplánované v rámci Festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). Podľa jej slov táto sezóna prinesie okrem iného aj koncerty, divadelné predstavenia či premietanie filmov na nádvorí hradu. Informácie o jednotlivých podujatiach budú postupne zverejňovať na svojej webovej stránke.

Návštevnosť klesla

Kežmarský hrad navštívilo v roku 2019 pred pandémiou okolo 51-tisíc ľudí.

V roku 2020 klesla návštevnosť približne o 40 percent. Vlani zaevidovali mierny nárast, prišlo viac ako 32-tisíc návštevníkov.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM