Peter Handzuš Rôzne

Na Lomnickom štíte padol rekord: Teplo tam bolo už od samého rána

Veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch sa už stihol prejaviť aj na horách. Dokazuje to aj dnešný vývoj teploty vzduchu na Lomnickom štíte.

Ilustračný obrázok k článku Na Lomnickom štíte padol rekord: Teplo tam bolo už od samého rána
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Najvyššia maximálna teplota vzduchu od roku 1951 pre dnešný deň s hodnotou 15,6 stupňa Celzia (2.8.1998) bola prekonaná už pred 09.00 h. Prostredníctvom sociálnej siete o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Hodnota historického teplotného rekordu pre Lomnický štít je 19,3 stupňa Celzia a bola zaznamenaná 3. augusta 1998. Meteoro­lógovia sú preto zvedaví, či vo štvrtok (3.8.) po takmer 20 rokoch padne aj tento absolútny rekord.

Meteorológovia v utorok (1.8.) zaznamenali na viacerých staniciach na západnom a juhozápadnom Slovensku denné maximá teploty vzduchu s hodnotou vyššou ako 36 prípadne 37 stupňov Celzia. Veľmi teplo bolo aj vo vysokých horských polohách, kde maximálna teplota vzduchu napríklad na Lomnickom štíte v utorok bola na úrovni rekordu z roku 1994 pre daný deň, a to 15,9 stupňa Celzia.

SHMÚ varuje pred vysokými teplotami aj v nasledujúcich dňoch. Vo štvrtok platia výstrahy pred horúčavami v takmer všetkých okresoch. Na západnom a južnom Slovensku dokonca vydal SHMÚ najvyššiu výstrahu 3. stupňa. Meteorológovia očakávajú v tento deň dosahovanie maximálnej teploty vzduchu od 33 až do 38 stupňov Celzia.

Na piatok (4.8.) vydal ústav výstrahu pred horúčavami pre všetky okresy na Slovensku. Výstraha 3. stupňa platí pre väčšinu západného a južného Slovenska. Teplota by sa mala v piatok podľa meteorológov vyšplhať od 33 až do 39 stupňov Celzia na západe a juhu krajiny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM