Peter Handzuš Rôzne

Na Lomnickom štíte pobudli nedobrovoľne tri dni

Záchranári pomáhali pri zostupe trom Slovákom, ktorí tri dni uviazli na Lomnickom štíte. Pre veľké mrazy, ktoré uplynulé dni zasiahli Slovensko, nebolo možné a bezpečné spustiť do prevádzky lanovú dráhu z Lomnického štítu.

Ak vonkajšia teplota dlhodobo poklesne pod určitú hodnotu, oceľové konštrukcie sa stávajú krehké. Prevádzkové pravidlá na lanových dráhach nedovoľujú prevádzkovateľovi v takýchto podmienkach spustiť prevádzku.

Z predpovede počasia na nasledujúce dni vyplýva, že okrem pretrvávajúcich mrazov sa zamračí a bude fúkať severovýchodný vietor, ktorý pocit chladu ešte znásobí.

Aj výkon záchrannej činnosti pri teplote –30° C vo vysokohorských podmienkach je značne obmedzený. Štyria záchranári po príchode na Lomnický štít poskytli uviaznutým Slovákom potrebnú horolezeckú výstroj a teplé oblečenie na spoločný zostup. Počas schádzania do Lomnického sedla použili záchranári lanovú techniku na zaistenie bezpečnosti zostupujúcich. Z Lomnického sedla boli Slováci a záchranári HZS transportovaní snežím pásovým vozidlom spoločnosti TMR na Skalnaté pleso a neskôr kabínkovou lanovkou do Tatranskej Lomnice.

Informácie pre Poprad24 poskytlo OS HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM