Iné športy

Na Okolo Slovenska 123 cyklistov z 23 krajín, prvýkrát Venezuela

Tohtoročná 57. edícia Okolo Slovenska pritiahla do pelotónu 132 cyklistov z 22 tímov a 23 krajín sveta. Najväčšie a najvýznamnejšie podujatie na dvoch kolesách v krajine odštartuje 4. júna a počas piatich dní prejde naprieč celou republikou - z Košíc až do Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Na Okolo Slovenska 123 cyklistov z 23 krajín, prvýkrát Venezuela
Zdroj: TASR

Vlaňajšia edícia zaznamenala veľký úspech medzi samotnými pretekármi a tímami a takisto medzi širokou verejnosťou. Organizátori veria, že aj tento ročník bude úspešný. „S prípravou sme odštartovali hneď po skončení vlaňajšieho ročníka. Dostali sme menšiu výčitku, že sme pozabudli na východ krajiny a keďže tento rok sú Košice Európske hlavné mesto kultúry, tak sme sa rozhodli, že odštartujeme prvou etapou práve tam,“ uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky a generálny riaditeľ podujatia Peter Privara.

Úvodná etapa rozdelená na dve podetapy

„Prvá odštartuje na námestí a bude to časovka jednotlivcov na 1,8 km. Síce bude vyhovovať práve špecialistom, no myslíme si, že tam budú len minimálne rozdiely. Po nej nasleduje druhá časť z Košíc do Humenného, ktorá meria 162,9 km,“ uviedol športový riaditeľ podujatia Ľudovít Lučanič. Druhý deň odštartuje pelotón v Stropkove, odkiaľ sa vydá na 212,5 km dlhú trasu do Liptovského Hrádku. V tomto mestečku sa začne aj tretia, najdlhšia a zároveň najťažšia etapa do Trenčína. „Každé preteky majú kráľovskú etapu a tou našou bude práve tá tretia. Meria 225,8 km a je na nej až šesť horských prémií. Tu by sa malo rozhodovať o celkovom víťazovi. Tímy sú síce silné, no myslím si, že tu sa presadia individuality,“ pokračoval Lučanič.

Štvrtý diel povedie z Trenčína do Bratislavy (201 km) a záverečný úsek v okolí hlavného mesta (103,9 km). Celkovo cyklisti absolvujú 907,9 km a 11 vrchárskych prémií. Rýchlostných bude v každej etape po dve.

Na štart sa postaví 132 pretekárov

„Oproti minulým rokom to bude posun dopredu z hľadiska účasti i pretekov. Zaznamenali sme veľmi veľký záujem, prihlásilo sa nám až 55 tímov. Nakoniec sme sa rozhodli, že zoberieme najviac dva z jednej krajiny. Máme zastúpenie zo všetkých významných európskych krajinách. Okrem toho príde tím z Maroka a prvýkrát v histórii tu bude štartovať aj tím z Venezuely. Je to tím, ktorý pôjde aj MS v Taliansku,“ uviedol Lučanič.

Nebude chýbať ani obhajca minuloročné prvenstva Enrico Rossi, ale i ďalšie zaujímavé mená. „Ja by som dal do pozornosti Nemca Patricka Sinkewitza, ktorý v minulosti štartoval aj v tíme T-Mobile. Síce má dopingovú minulosť, ale stále patrí medzi dobrých cyklistov. Talian Gabriele Bosisio, ktorý bude jazdiť za maďarský tím Utenslinord, štartoval už trikrát na Giro d'Italia a dvakrát bol v najlepšej tridsiatke. Nebude chýbať ani slovenská špička, ktorá je koncentrovaná do nášho jediného kontinentálneho tímu Dukla Trenčín,“ doplnil. Z domácich tímov sa zúčastní aj CK Banská Bystrica a reprezentačný výber do 23 rokov.

Aj keď oficiálny štart pretekov je naplánovaný na utorok 4. júna, samotné podujatie sa začne už o deň skôr. „Na námestí v Košiciach prebehne o 18.00 h predstavovanie jednotlivých tímov na pódiu. Každý tím sa musí zúčastniť vo svojich farbách. Potom bude nasledovať večerná jazda Košičanov, na ktorej sa zúčastní aj primátor mesta. Tento rok sa nám jednotlivé etapové mestá hlásili sami, takže sme museli niektoré odsunúť aj na budúci rok. V každom bude prichystaný kultúrny program aj tombola,“ dodal Privara.

Preteky Okolo Slovenska sú zaradené do kategórie 2.2 kalendára Medzinárodnej cyklistickej únie. Organizátori pracujú s rozpočtom približne 160.000 eur, pričom na prémiách rozdelia celkovo 18.575 eur. Okrem tradičných štyroch dresov pre lídra celkového poradia (žltý), najlepšieho vrchára (biely s červenými bodkami), najlepšieho v bodovacej súťaži (biely s modrými bodkami) a najlepšieho pretekára do 23 rokov (biely) pribudol aj bielo-modro-červený pre najlepšieho Slováka v celkovom poradí.

Program 57. ročníka Okolo Slovenska:

utorok 4. júna, 1. etapa – 1. poletapa: Košice – Košice (časovka jednotlivcov na 1,8 km, štart Hlavná ulica, 9.00 h), 2. poletapa: Košice – Humenné (162,9 km, štart Trieda SNP, 14.25 h)
streda 5. júna, 2. etapa: Stropkov – Liptovský Hrádok (212,5 km, štart 12.00 h)
štvrtok 6. júna, 3. etapa: Liptovský Hrádok – Trenčín (225,8 km, štart 12.00 h)
piatok 7. júna, 4. etapa: Trenčín – Bratislava (201 km, štart 13.10 h)
sobota 8. júna, 5. etapa: Bratislava – Bratislava (103,9 km, štart Novostavba SND, 10.00 h)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM