Peter Handzuš Krimi

Na okresnom súde sa začalo pojednávanie s Tobiášom L.

Na Okresnom súde (OS) v Poprade sa dnes po dvoch rokoch opäť začalo súdne pojednávanie s Tobiášom L., ktorý je obvinený z podvodu v štádiu pokusu a z falšovania úradného dokladu.

Podľa prokuratúry mal sfalšovať rozhodnutie Špecializovaného súdu o odblokovaní účtu Mariána Jánošíka vedeného v Československej obchodnej banke, ktorý je odsúdený na doživotie v kauze Devín banka.

Následne mal Tobiáš L. sfalšovať aj plnú moc od Jánošíka, na základe ktorej mali byť finančné prostriedky vo výške takmer 62.000 eur prevedené zo spomínaného účtu na účet jednej zo spoločností obvineného. K prevodu napokon nedošlo. Tobiáš L. tvrdí, že je nevinný a pridržiava sa svojej výpovede zo 17. júna 2006. „Nemám viac čo dodať, ja som to nerobil, chcel som pomôcť Jánošíkovi, radil som mu,“ povedal obvinený.

Vo svojej výpovedi z roku 2006 okrem iného uvádza, že Jánošík si mal od neho požičať v júni 2002 finančné prostriedky vo výške 75.000 eur. Tie mal vrátiť do konca decembra 2002, nestalo sa tak a následne ho odsúdili na doživotie. Spomínaných 62.000 eur mali byť splátkou za pôžičku. Právny zástupca obvineného Branislav Jablonka sa vo svojej obhajobe opiera o znalecký posudok, podľa ktorého je podpis na rozhodnutí ŠS o odblokovaní účtu Jánošíka pravý.

„Vo veci je veľa nejasností, ani samotné znalecké posudky vôbec nepreukazujú, že by mal môj mandant falšovať nejaké listiny,“ konštatoval Jablonka. Ani pri domovej prehliadke obvineného sa nenašli žiadne prostriedky určené na falšovanie dokumentov. Tobiáš L. predpokladá, že tento spor sa dostane až na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

„V danej veci rozhodol Krajský súd v Prešove, že OS v Poprade má vec prerokovať na hlavnom pojednávaní, že nie je potrebné vracať ju na prípravné konanie,“ priblížil proces spred dvoch rokov Jablonka. Dnes sa začalo hlavné pojednávanie, budú sa postupne predkladať všetky dôkazy, výpovede svedkov a súd vo veci rozhodne.

Prokurátorka, ktorá má vec na starosti, sa odmietla ku kauze vyjadriť. Šéf senátu, ktorý o obžalobe rozhoduje, dnes súdne pojednávanie prerušil. Pokračovať bude výsluchom svedkov v utorok 13. septembra. Ďalšie štyri pojednávania sú naplánované na budúci týždeň a október, kedy by mal vypovedať aj Marián Jánošík.

Meno Tobiáša L. figuruje okrem tohto sporu aj v ďalšej kauze „rašelinári“. Prokuratúra ho okrem iného v tejto súvislosti obvinila z objednávky štyroch vrážd. Na rašelinisko obvineného bol totiž vyhlásený konkurz, čomu chcel Tobiáš L. zabrániť práve likvidáciou správkyne konkurznej podstaty právničky Gabriely Matuškovej, bratislavského finančníka Branislava Prieložného a jeho spoločníkov, bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby Michala Hrbáčka a Martina Lieskovského. Obvinený tvrdí, že je nevinný a ide o politickú kauzu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM