Monika Vengrínová Rôzne

Na popradských školách dôjde k zmenám: Vyššie platy pre kuchárky i nové strechy

Na základe monitorovacej cesty primátora Popradu Antona Danka po školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta dôjde k niekoľkým zmenám. Prvou z nich bude zvýšenie platov kuchárok v školských jedálňach, ale napríklad i nová svetelná tabuľa v jednej z telocviční.

Ilustračný obrázok k článku Na popradských školách dôjde k zmenám: Vyššie platy pre kuchárky i nové strechy
Foto: Slávka Kellová

Kuchárky sa majú odlepiť od minimálnej mzdy

Zámerom tejto monitorovacej cesty bolo zmapovať celkovú situáciu v exteriérovom a interiérovom vybavení škôl, zmapovať stav modernizácie výchovno-vzdelávacieho procesu, komunikovať priamo s manažmentom škôl, zástupkyňami materských škôl, či so samotnými rodičmi.

„Aj keď som presvedčený, že prioritne by sa o školstvo mal starať štát, rozhodol som sa osobne prejsť každú školu a získať priamo na mieste informácie o tom, ktoré problémy školy trápia. Len tak si môžeme urobiť predstavu, ako škola funguje a ako jej môžeme pomôcť,“ uviedol Danko.

Ako jednu z priorít si mesto určilo zvýšenie platov personálu v školských jedálňach, čo znamená, že kuchárky by sa mali odlepiť od minimálnej mzdy. „Zaradenie týchto zamestnancov je z pohľadu platových tried veľmi nízke, pričom ide o zamestnancov, ktorí sa starajú o stravovanie tisícok detí. Mnohokrát boli na úrovni minimálnej mzdy, dokonca bolo aj obdobie , kedy sme museli pár eur doplácať, aby sme dosiahli úroveň minimálnej mzdy,“ uviedla Edita Pilárová z oddelenia školstva MsÚ v Poprade. Primátor mesta sa preto rozhodol zvýšiť dotáciu na žiaka ako potenciálneho stravníka v zariadeniach školského stravovania, a to o deväť v eur v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a o osem eur v prípade neštátnych zriaďovateľov. Z tohto dôvodu dostanú školy o 45 500 eur viac.

Päťdesiattisíc na novú gastrotechniku

Okrem riešenia problémov v školských jedálňach, na ktoré sú kladené stále vyššie požiadavky čo do kvality podávaných jedál, sa vedenie mesta zaoberalo aj ďalšími špecifickými požiadavkami. „Podali sme žiadosť o novú svetelnú tabuľu v našej telocvični, pretože tá, ktorú máme, je už stará a nefunkčná. Primátor prisľúbil, že urobí, čo sa bude dať. My sa tešíme, pretože zo skúseností vieme, že čo sľúbi, to splní,“ povedala riaditeľka ZŠ s MŠ Komenského Jarmila Cervová. Mestské zastupiteľstvo túto požiadavku schválilo.

Popradská samospráva tiež v tomto roku pokračuje v naplánovaných kapitálových investíciách do škôl. Rekonštruovať sa budú strechy MŠ na Jarnej a ZŠ na Komenského ulici i areál školy na Francisciho. Mesto vyčlenilo ďalšie prostriedky i na gastrotechniku. Čiastka päťdesiattisíc eur tak bude rozdelená podľa aktuálnych žiadostí a potrieb jednotlivých školských jedální.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM