Peter Handzuš Rôzne

Na prevádzkovanie letných terás treba splniť viaceré podmienky

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozorňuje, že na prevádzkovanie letných terás treba spĺňať viaceré podmienky.

„Letné terasy nesmú napríklad prekážať riadnemu užívaniu územia, peších zón, chodníkov, ciest, priestorov, pohybu chodcov a obsluhe prevádzok, ako je zásobovanie, čistenie či odvoz odpadu,“ uviedol dnes v stanovisku pre TASR hovorca združenia Michal Kaliňák. Podľa jeho slov terasy nemôžu byť prekážkou pre zabezpečenie podmienok pri zásahoch v prípade nepredvídaných udalostí, ako je požiar či zákrok rýchlej zdravotnej služby.

Mestá a obce stanovujú podmienky na prevádzku letných terás. „Nejde pritom iba o výšku dane za záber verejného priestranstva. Samosprávy často stanovujú aj dizajn terás tak, aby korešpondoval s celkovým prostredím. Vidíme to najmä v historických centrách, kedy sa rozmer či tvar šiatra konzultuje s mestskými architektmi,“ poznamenal Kaliňák.

Mnohé samosprávy pristupujú k tomu, že daň za záber verejného priestranstva, ktorá je podmienkou na prevádzku terasy, žiadajú uhradiť vopred. Reagujú tak na skúsenosti z minulosti, kedy niektoré prevádzky mali problém uhradiť svoju podlžnosť vyplývajúcu zo záberu verejného priestranstva.

Pod letnou terasou sa vo všeobecnosti rozumie sezónne externé rozšírenie plochy zariadení reštauračného, pohostinského alebo cukrárenského charakteru, ktoré je zriadené pred stálymi prevádzkami a to buď na verejných priestranstvách alebo na verejne prístupných miestach.

Sezóna letných terás sa začala 1. apríla.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM