Marián Handzuš Rôzne

Na Slovensku pribudne 60 km upravených turistických chodníkov

Takmer 60 km upravených turistických chodníkov v národných parkoch a prírodných rezerváciách Slovenska bude výsledkom 4. ročníka programu Živé chodníky.

Program, v rámci ktorého boli podporené tri projekty celkovou sumou 7000 eur, vyhlásila Nadácia Ekopolis.
Projekty sa nachádzajú v Bobroveckej a Jaloveckej doline v Západných Tatrách, v národných parkoch Veľká Fatra a Nízke Tatry a v Národnom parku Malá Fatra. Ich cieľom je obnova turistického značenia a technického stavu chodníkov a zlepšenie ich infraštruktúry. Majú byť dokončené do konca jesene 2011.
„Projekty, ktoré sme podporili v tomto roku, sú zamerané nielen na obnovu turistického značenia chodníkov, ktoré to skutočne potrebujú, ale aj na riešenie ich problematických miest, ktoré sú dôležité najmä z hľadiska bezpečnosti,“ informoval dnes TASR programový manažér Nadácie Ekopolis Ján Roháč. Podľa jeho slov sa už dlhodobo ukazuje, že obnova značených turistických trás na Slovensku je nedostatočná a je preto veľmi dobré, že k nej môžu prispieť.
Urbárske pozemkové spoločenstvo v Bobrovci získalo 2250 eur na obnovu štyroch mostíkov v Bobroveckej a Jaloveckej doline v Západných Tatrách, približne 3 km turistickej trasy, spájajúcej Oravu a Liptov cez hrebeň Západných Tatier v Tatranskom národnom parku.
Klub slovenských turistov Lokomotíva Banská Bystrica obnoví turistické značenie na dôležitých trasách v národných parkoch Veľká Fatra a Nízke Tatry v celkovej dĺžke 43 km. Na svoj projekt získali 2000 eur.
Projekt Klubu Značkár v Žiline – Nový systém chodníkov v oblasti Jánošíkových dier – bol podporený sumou 2750 eur a jeho cieľom je zjednosmernenie frekventovaného turistického chodníka cez kaňon Jánošíkove diery (Národný park Malá Fatra), čím sa zvýši bezpečnosť turistov a zmenšia sa zápchy na rebríkoch. Členovia Značkára obnovia celkom vyše 14 km chodníkov.
Počas predchádzajúcich troch ročníkov bolo z programu podporených celkom 18 projektov, v rámci ktorých sa opravilo a vylepšilo 342 km turistických chodníkov, vrátane ich infraštruktúry.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM