Miroslav Pomajdík Kultúra

Na Spiši začína medzinárodný festival Musica Nobilis: Kde všade sa dá vyraziť na koncerty?

V pondelok sa uskutoční v Poprade slávnostné otvorenie XVIII. ročníka Medzinárodného hudobného festivalu Musica Nobilis, ktorý potrvá do 20. októbra. Na kvalitné hudobné zážitky sa môžete tešiť v Poprade, Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, Markušovciach, Smižanoch, Spišských Vlachoch a Spišskom Podhradí.

Ilustračný obrázok k článku Na Spiši začína medzinárodný festival Musica Nobilis: Kde všade sa dá vyraziť na koncerty?
Zdroj: TASR

Na úvod v Poprade a Spišskom Podhradí

V Poprade v pondelok vystúpi v Divadelnej sále Domu kultúry zoskupenie Collegium Wartberg, ktorého zakladateľom je popredný slovenský kontrabasista Ján Krigovský. Vypočuť si tak budete môcť nádherné skladby Jána Levoslava Dusíka, Franza Schuberta a Vojtecha Didiho v podaní slovenského husľového virtuóza Dalibora Karvaya, violistky Zuzany Bouřovej, violončelistu Jozefa Podhoranského, kontrabasistu Jána Krigovského a klaviristky Evy Cáhovej.

V pondelok večer bude festival pokračovať aj v Katedrále sv. Martina na Spišskej Kapitule, kde vystúpia dvaja slovenskí interpreti – basista Tomáš Šelc a organista Marek Vrábel, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského organového umenia.

Zaznejú aj diela Mozarta, Bacha, Dvořáka…

V utorok 15. októbra bude festival pokračovať v Kežmarku, kde v Mariánskom kostole zahrajú dvaja slovenskí umelci violončelista Eugen Prochác a harfistka Katarína Turnerová. Na týchto interprétov sa môžu tešiť aj v Markušovciach, kde sa predstavia v Letohrádku Dardanely v stredu 16. októbra.

Vo štvrtok 17. októbra zaznie festivalový koncert v Rímsko-katolíckom kostole Povýšenia sv. Kríža v Smižanoch. Diela Wolfganga Amadea Mozarta, Johanna Sebastiana Bacha, Antonína Dvořáka a Maurice Ravela budú znieť v interpretácii jedného z najvýznamnejších súborov komornej hudby novej generácie – Slovenského kvarteta.

Festival vyvrcholí v Spišskej Novej Vsi

Festival ukončia koncerty 19. októbra v Malom katolíckom kostole v Spišských Vlachoch a v nedeľu 20. októbra v Evanjelickom kostole v Spišskej Novej Vsi.

Návštevníkom sa predstaví Spevácky zbor Vocal Consorts, s ktorým vystúpi aj jeho zakladateľka a zbormajsterka Iveta Viskupová. Sólistkami večerov budú sopranistky Hilda Gulyásová, Alena Korekáčová, barytonista Luboš Gabčo a na klavíri bude sprevádzať Maroš Klátik.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM