Martin Sýkora Správy

Na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici začali zasnežovať svahy

Zima sa už pomaly vkradla do Tatier i podhoria. Prevádzkovatelia zimných tatranských stredísk reagujú na snehovú nádielku i nízke teploty prípravami na sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici začali zasnežovať svahy
Zdroj: TASR

Začalo sa zasnežovanie svahov

Počas uplynulého víkendu (11.-12.11.) začali na území Tatier so zasnežovaním prvých zjazdoviek. „Roztočili sa vrtule na snežných delách na Štrbskom Plese v okolí vrcholovej stanice lanovky na Solisku a spustilo sa aj technické zasnežovanie v lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici,“ informovala hovorkyňa prevádzkovateľa oboch stredísk Zuzana Fabianová. Pri nadchádzajúcich mrazivých nociach sa vo Vysokých Tatrách pokračuje v zasnežovaní zjazdoviek v nadmorskej výške od 1100 do 1800 metrov. Zjazdovky na Chopku v Nízkych Tatrách sa začnú naplno zasnežovať v pondelok.

„V Tatranskej Lomnici sa zo soboty na nedeľu spustilo zasnežovanie úsekov zjazdoviek Skalnaté pleso, Esíčka, Čučoriedky až po zjazdovku Štart,“ konkretizovala Fabianová.

V prevádzke bolo 50 snežných tyčí a 5 ventilátorových zariadení. Zasnežovanie tam komplikoval nepriaznivý vietor.

Oficiálne pred Vianocami

Na Štrbskom Plese sa začalo zasnežovať v lokalitách zjazdoviek Solisko a Furkota, umelé zasnežovanie bolo spustené na ôsmich tyčových zariadeniach a siedmich vrtuľových delách. „Prvá lyžovačka v tatranských strediskách závisí najmä od vhodných klimatických podmienok a od ukončenia pravidelnej jesennej technickej údržby na lanovkách, ktorá momentálne prebieha,“ dodala Fabianová s tým, že oficiálne lyžiarska sezóna odštartuje v Tatranskej Lomnici 23. decembra. Na novú sezónu tam pribudne niekoľko noviniek, plynulú dopravu zabezpečí nový kruhový objazd pri vjazde do strediska v smere zo Starého Smokovca. O aktuálnych podmienkach na lyžiarskom svahu bude informovať aj centrálny strediskový rozhlas a na bezpečnosť na zjazdovkách dohliadne lyžiarska skipatrola.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V Ždiari nesnežia, komplikácie dažďom

V Belianskych Tatrách zatiaľ zasnežovať nezačali, zjazdovky sú tam o čosi nižšie položené ako vo Vysokých Tatrách. „U nás prší, je teplo, takže čakáme na lepšie poveternostné podmienky,“ priblížil situáciu v lyžiarskom stredisku Strednica v Ždiari jeho vedúci Marián Bekeš. Vrcholová stanica je tam v nadmorskej výške 1060 metrov. Okrem iného v Ždiari pred blížiacou sa zimnou sezónou pribudol nový bezdotykový turniketový systém a zastrešená terasa pri bufete.

Zatiaľ ešte nespustili delá ani v Bachledovej doline, kde síce pribudlo trochu prírodného snehu, ale podmienky na zasnežovanie stále nie sú dobré. „Potrebujeme niekoľko dní po sebe s teplotami mínus päť a menej stupňov a bezvetrie. Samozrejme, musí byť predpoklad, že sa znova neoteplí, aby sa vytvorený sneh neroztopil," informovala Martina Múdra zo strediska Ski Bachledova.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM