Martin Sýkora Iné športy

Na Štrbskom Plese sa súťažilo o majstrovské tituly v behu na lyžiach

Majstrovstvá Slovenskej republiky sa konali 24.-25. marca 2018 v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese. Počas dvoch dní vyštartovalo spolu 509 pretekárov.

Ilustračný obrázok k článku Na Štrbskom Plese sa súťažilo o majstrovské tituly v behu na lyžiach
Foto: Martin Smolka / Zdroj: ŠK Štrba

Za účasti 40-tich klubov zo Slovenska, Česka a Poľska sa na Štrbskom plese odohrali súboje v šprinte dvojíc a vytrvalostných pretekov. Súčasťou boli preteky Olympijských nádejí z krajín Vyšehradskej štvorky.

Vyše sto dvojíc aj s olympionikmi

V žiackych, dorasteneckých a seniorských kategóriách svoje úseky odbehlo 125 dvojíc. Každý mužský pretekár odbehol tri 1,4 kilometrové úseky a s časom 17:46 sa najlepšie darilo účastníkom ZOH Pjongčang Miroslavovi Šulekovi a Andrejovi Segečovi z klubu Ski Team JASE Látky. Druhé miesto obsadili tímoví kolegovia Rudolf Michalovský a Ján Koristek (17:48) a tretí dobehli Lukáš Ottinger a Tomáš Sklenárik z ŠK Železiarne Podbrezová (18:25). Ženy bežali dva úseky dlhé 1,2 kilometra a zvíťazili sestry z Klubu lyžiarov Nováky Marianna Klementová a olympionička Barbora Klementová s časom 11:36. Druhé miesto obsadili Lenka Bruňová a Aneta Smerčiaková (12:00) z klubu Jasná Liptovský Mikuláš pred Stelou Šavelovou a Kristínou Trošokovou (13:15) z rovnakého klubu. V nedeľu účastníkov čakalo opäť krásne slnečné počasie. Vďaka studenej noci, skúsenostiam organizátorov i pracovníkov športového areálu sa podarilo pripraviť trate na špičkovej úrovni.

Majstrovstvá SR v behu na lyžiach 03/2018
10
Galéria
Foto: Martin Smolka / Zdroj: ŠK Štrba

Po šprinte aj vytrvalosť

Na programe boli vytrvalostné preteky klasickou technikou s hromadným štartom. „Žiaci pretekali na trati dlhej od troch do piatich kilometrov a dorastenci od 7 do 15 kilometrov. Hlavná mužská kategória pretekala na 30 kilometrovej trati a preteky boli kategórie FIS Cup,“ informoval Matúš Jančík z ŠK Štrba. Ovládli ich reprezentanti z klubu JASE Látky. Majstrom Slovenska sa stal Miroslav Šulek s časom 1:20:31,4. Dve sekundy za ním dobehol Ján Koristek a s trojminútovou stratou obsadil tretie miesto Andrej Segeč. Najrýchlejším juniorom bol taktiež pretekár z Látok Ján Mikuš (1:26:15,2). „Ženy mali preteky FIS na 15 kilometrovej trati. S časom 49:00,7 sa majsterskou SR stala Aneta Smerčiaková z klubu Jasná Liptovský Mikuláš pred Janou Gombalovou z UMB Banská Bystrica (53:43,0) a tretie miesto a zároveň juniorskou majsterkou sa stala Lucia Repková z KBT Spiš (59:38,7),“ konštatoval Jančík. Nedeľné podujatie zakončila veteránska súťaž na 10 kilometrov a 5 kilometrov klasicky. Celkovo sa do pretekov zapojilo 147 žiakov, 74 dospelých a 38 veteránov.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM