Peter Handzuš Rôzne

Na Štrbskom Plese ukončili lyžiarsku sezónu

V lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách dnes oficiálne ukončili zimnú lyžiarsku sezónu. Tá bola v porovnaní s minulým rokom o niečo lepšia, do Tatier sa začínajú vracať aj poľskí lyžiari.

Lenka Maťašovská z Parku Snow pre TASR uviedla, že oproti minulej sezóne prišlo zhruba o 10 percent viac návštevníkov. Súvisí to aj s väčším počtom dní, kedy bolo stredisko v prevádzke. „Dohromady sme lyžovali 144 dní, čo je o 20 viac ako minulý rok,“ konkretizovala Maťašovská. Prevažnú väčšinu návštevníkov tvorili Slováci, za nimi nasledovali Poliaci a Česi a stredisko pod Soliskom navštevovali v hojnom počte aj turisti z východnej Európy.

V rámci ukončenia lyžiarskej sezóny sa na svahu Interski konali dnes preteky masiek. Ohodnotená bola okrem iného aj najkrajšia a najrýchlejšia maska. Každý lyžiar, ktorý prišiel v nejakej maske lyžoval zadarmo, peší turisti tak mohli na svahu vidieť ježibaby, teroristu, šašov, rôzne zvieratká, ale aj vianočný stromček. Najrýchlejšou maskou sa nakoniec stal chlapec prezlečený za Japonca, ktorému sa pripravenú trať podarilo zdolať za niečo viac ako 22 sekúnd.

Okrem toho na Štrbskom Plese pochovávali, resp. roztápali snehovú vločku pravou slovenskou slivovicou a oficiálne tak odprevadili zimu z Tatier. Stavaním mája potom privítali jar. O dobrú náladu sa postarala skupina Ščamba a moderátor Andrej Bičan.

Od utorka idú všetky lanovky do technickej údržby, premávať bude len lanovka Solisko, a aj to len počas víkendov. „Od 11. júna začíname s dennou prevádzkou strediska, bude to takto až do 1. novembra, počas letných mesiacov bude stredisko v prevádzke do 18.00 h,“ dodala Maťašovská. Na blížiacu sa letnú sezónu pripravujú na Štrbskom Plese nové atrakcie pre deti a stredisko dostane nový šat.

Foto+text: TASR

pp_0424_karneval_lyze
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM