Monika Vengrínová Rôzne

Na Tatry udreli poriadne mrazy: Na Lomnickom štíte bolo ráno -26,5 °C!

Skutočne mrazivo v utorok ráno bolo na Lomnickom štíte, kde namerali teplotu vzduchu len -26,5 stupňa Celzia. V priebehu posledných 24 hodín tiež v horách pripadlo do desať centimetrov nového snehu a miestami sa vyskytujú i nebezpečné ľadové plochy.

Ilustračný obrázok k článku Na Tatry udreli poriadne mrazy: Na Lomnickom štíte bolo ráno -26,5 °C!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok ráno bolo na horách takmer všade zamračené. Pri prehlbujúcom ochladení sa teplota vzduchu pohybovala v rozpätí od –26,5 stupňa Celzia na Lomnickom štíte do –8 stupňov Celzia v podhorí. Fúkal silný vietor severozápadných smerov.

Vo vysokohorskom teréne tak trvá veľké ochladenie, avšak iba malé lavínové nebezpečenstvo, a to prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom službukonajúci dispečer Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Igor Žiak.

Počas uplynulých 24 hodín pripadlo i do desať centimetrov nového snehu, snehová pokrývka je ale vo všeobecnosti dobre spevnená a stabilná. Príčinou uvoľnenia lavíny sa môže stať jej veľké dodatočné zaťaženie na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne s naviatymi snehovými útvarmi. Úroveň lavínového nebezpečenstva môže byť lokálne oveľa vyššia.

Pokračujúce ochladenie stabilizovalo snehovú pokrývku. V žľaboch a rôznych terénnych nerovnostiach sa na starom podklade nachádza väčšie množstvo naviateho snehu vo forme nebezpečných snehových dosiek a vankúšov. Horské hrebene sú vyfúkané až na podklad a miestami sa vyskytujú ľadové plochy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM