Rôzne

Na Troch kráľov bude arktická zima, teploty klesnú až na mínus 25 stupňov Celzia

Meteorológovia očakávajú na Troch kráľov (6.1.) prvý arktický deň tejto zimy. Výraznejšie ochladzovanie sa očakáva už od štvrtka.

Ilustračný obrázok k článku Na Troch kráľov bude arktická zima, teploty klesnú až na mínus 25 stupňov Celzia
Zdroj: TASR

Teploty cez deň klesnú na mínus deväť až mínus 15 stupňov Celzia, na juhu západného a stredného Slovenska na mínus štyri až mínus osem stupňov Celzia. Arktické počasie bude aj v sobotu (7.1.). Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Mínusové teploty

Výraznejšie ochladzovanie sa očakáva od štvrtka (5.1.). „V priebehu dňa sa bude pri silnom severnom vetre výrazne ochladzovať a do večera teplota klesne väčšinou na mínus 15 až mínus desať, na severe ojedinele aj menej, na juhu miestami okolo mínus sedem stupňov Celzia. Na pocit tak bude veľmi chladno,“ uviedol v analýze meteorológ SHMÚ Miroslav Šinger.

Teploty v noci zo štvrtka na piatok môžu miestami poklesnúť až na mínus 18 stupňov.

Mrazivé počasie má po arktickom piatku pokračovať aj v sobotu (7.1.). „Deň bude opäť veľmi studený, maximá očakávame približne rovnaké ako v piatok, teda od mínus 15 stupňov Celzia na severe, do mínus štyroch stupňov Celzia na juhozápade, teda opäť bude miestami arktický deň. V priebehu dňa však oblačnosť od západu pribudne a neskôr sa miestami vyskytne aj sneženie. Viac oblačnosti a sneženia bude aj v nedeľu, trochu sa zmiernia aj mrazy, najmä v západnej polovici územia,“ priblížil Šinger.

Kruté mrazy

V sobotu ráno nie je podľa jeho slov úplne vylúčené, že v horských dolinách a kotlinách sa môže ojedinele ochladiť až mínus 25 stupňov Celzia.

„Táto hodnota teploty sa u nás každú zimu pravidelne nevyskytuje. Za posledných 15 zím sme túto hodnotu namerali v deviatich z nich aspoň na jednej stanici, no v posledných desiatich zimách sme zaznamenali len jednu, v ktorej bol viac ako jeden takto studený deň,“ zhrnul Šinger.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM