Martin Sýkora Rôzne

Na území TANAP-u rozkvitli kvety: Tatry sfarbené do žlta, môže za to podbeľ

S príchodom jari vyrástlo spod snehu aj na území Tatranského národného parku (TANAP) vo Vysokých Tatrách viacero druhov rastlín. Tatry sú krásne v každom ročnom období.

Ilustračný obrázok k článku Na území TANAP-u rozkvitli kvety: Tatry sfarbené do žlta, môže za to podbeľ
Foto: Andreas Trepte / Zdroj: wikimedia.com

Snežienky, poniklece, šafrany alebo deväťsily – raditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko uviedol, že v priekopách, na okrajoch ciest, ale aj rumoviskách sa nachádzajú drobné žlté kvety známe ako podbele liečivé.

„Nejde o žiadnu burinu. Podbeľ liečivý, ako už jeho názov napovedá, je liečivou rastlinou. Jeho silu poznal a využíval už Hippokrates. Latinské pomenovanie podbeľa Tussilago vzniklo z latinských slov tussis, čo znamená kašeľ, a ago ako rozháňať. Presne vystihuje liečivú schopnosť tejto nenáročnej rastliny,“ opísal Majko.

Žlté úbory sú počas teplého slnečného počasia roztvorené a výraznou farbou lákajú hmyz. „Na noc sa skláňajú k zemi a počas chladného či daždivého počasia sa vôbec neroztvárajú. Po zvyšnú časť roka je podbeľ nevýraznou a prehliadanou rastlinou,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u. Jeho srdcovitookrúhle kožovité listy môžu ľudia vidieť v priebehu celého roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM