Peter Handzuš Kultúra

Na ZFS vystúpilo viac ako 1000 účinkujúcich

V Červenom Kláštore vyvrcholil 35. ročník Zamagurských folklórnych slávností.

V Červenom Kláštore, okres Stará Ľubovňa, vyvrcholil dnes 35. ročník Zamagurských folklórnych slávností (ZFS). Podľa jedného z organizátorov Juraja Švedlára prehliadka sa vydarila aj napriek premenlivému počasiu.

„Prišlo okolo 7000 až 8000 ľudí, každý si tu našiel to svoje, všetko prebehlo tak, ako malo, tešíme sa už na ďalší ročník,“ zhodnotil Švedlár. Najväčším ťahákom bolo v piatok vystúpenie prešovskej kapely IMT Smile, vystúpili aj tanečníci zo SĽUKu či ľudová hudba Berkyho Mrenicu s tanečným kolektívom Čarovné ostrohy.

Tento ročník predstavil región Orava. Okrem tanečníkov sa predviedli aj remeselníci a návštevníci mali možnosť ochutnať tradičné oravské jedlá. Vystúpili folklórne súbory zo Slovenska, Poľska, Česka, Maďarska, Litvy, Ruska a predstavili sa aj tradiční odzemkári zo Slovenska a Čiech.

„Tí viedli aj tanečnú dielňu, ktorá bola v Centre voľného času v Spišskej Starej Vsi od stredy (18.5) až do soboty (21.5.), doplnil Švedlár. Návštevníci z rôznych kútov Slovenska mali možnosť pozrieť si aj výstavu plastík ľudových rezbárov zo zbierky Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

Na ZFS vystúpilo spolu viac ako 1000 účinkujúcich a 22 folklórnych súborov. V minulých rokoch si cestu do Červeného Kláštora našlo okolo 10.000 milovníkov tradičnej kultúry. Festival organizovalo Podtatranské osvetové stredisko, Prešovský samosprávny kraj, obec Červený Kláštor, mesto Spišská Stará Ves, nezisková organizácia Cyprián a Ľubovnianske osvetové stredisko.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM