Monika Vengrínová Rôzne

Na zvery pri Poprade treba dať bacha všelikde, ale tu obzvlášť: Vozovka, ktorá sa dá nazvať cestou smrti!

Jeseň je obdobím, kedy si na cestách treba dávať obzvlášť pozor. Vozovky sú mokré, začínajú prízemné mrazy a nepríjemne prekvapiť môže aj zviera na ceste. Blízkosť hôr naznačuje, že aj ich počet môže byť vyšší ako inde. Zisťovali sme, na ktorých úsekoch si dať extra bacha!

Ilustračný obrázok k článku Na zvery pri Poprade treba dať bacha všelikde, ale tu obzvlášť: Vozovka, ktorá sa dá nazvať cestou smrti!
Zdroj: Dnes24.sk

Čas najväčšieho párenia vysokej zveri trvajúci spravidla od septembra do začiatku októbra, je už síce za nami, častokrát sa ale môže predĺžiť aj do novembra, či decembra. Podľa Jozefa Hyblera, zoológa Štátnych lesov TANAPu je zver najaktívnejšia v noci, skoro ráno a podvečer sa však začína presúvať na pašu, pričom vtedy často prechádza cez cestu. „Treba brať do úvahy aj fakt, že v tomto ročnom období sa stmieva o niečo skôr,“ poznamenal.

Ako ďalej upozornil, pohyb zvery spôsobený rujou je v tomto období výraznejší, pričom zver využíva svoje prirodzené migračné trasy, ktoré sú nezriedka prerušené cestami. „Čo sa týka kolízií s autami, v ročných štatistikách sú to desiatky kusov najmä srnčej, diviačej a jelenej zveri,“ prezradil zoológ.

Cesta smrti medzi Popradom a Vysokými Tatrami

A aj napriek tomu, že v období najväčšieho párenia, teda v septembri a v októbri Okresný dopravný inšpektorát v Poprade zatiaľ neeviduje žiadnu dopravnú nehodu spôsobenú kolíziou s lesnou zverou, k takýmto prípadom aj u nás dochádza pomerne často. „Od začiatku tohoto roka došlo k piatim takýmto dopravným nehodám v teritóriu Okresného riaditeľstva Policajného zboru Poprad,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Migaľová s tým, že táto štatistika je však skreslená, nakoľko zrážka s lesnou zverou, v prípade, že nedôjde k ujme na zdraví, je klasifikovaná ako škodová udalosť a také dopravný inšpektorát neeviduje.

Ako prezradil Jozef Hybler, v našom okolí sú miesta, kde dochádza ku stretom so zverou častejšie, pričom je to najmä rozmedzie lesa a lúky alebo poľa. „Typickým príkladom je cesta II. triedy č.534 z Popradu do Vysokých Tatier. Môžeme ju nazvať aj cestou smrti, nakoľko tu každoročne zahynie množstvo nielen jelenej, srnčej a diviačej zveri, ale autá tu už zrazili aj medveďa, vlka, vydru a iné chránené druhy,“ uviedol zoológ.

Veľký pozor si podľa neho treba dať aj na ceste z Veľkej Lomnice do Tatranskej Lomnice, kde sa zver počas dňa ukrýva v lese a za súmraku vychádza za lepšou pašou. „Tú nezriedka nájde na okrajoch ciest, ktoré sú kosené a ešte aj v tomto čase je tam čerstvá tráva,“ doplnil Hybler s tým, že aj dopravné značenie nás informuje o možnom pohybe zvery, preto je nevyhnutné znížiť rýchlosť a byť maximálne ostražitý.

V každom prípade kolíziu ohlásiť na polícii

Čo však v prípade, že vodič už zrážke zabrániť nedokázal? Podľa policajnej hovorkyne to, ako v takomto prípade postupovať, závisí od množstvo okolností a situácie na mieste kolízie. V zásade je ale potrebné dodržať základné zásady.

„V prvom rade je potrebné zistiť, či nie je niekto zranený a ak áno, prijať potrebné opatrenia, čiže privolať a poskytnúť prvú pomoc. Takisto treba brať ohľad na svoju bezpečnosť a to oblečením si reflexnej vesty a zabezpečením vozidla proti pohybu,“ vysvetlila Migaľová a ďalej dodala, že je nutné tiež označiť vozidlo a prípadne aj zviera, ak tvorí prekážku v premávke. Potom je nevyhnutné zavolať políciu na číslo 158, respektíve 112 a na mieste zotrvať až do jej príchodu.

„V prípade, že by vodič vec neohlásil a zobral si zver so sebou, mohol by sa dopustiť trestného činu pytliactva,“ upozorňuje Migaľová a Hybler dodáva, že takúto udalosť je potrebné polícii nahlásiť aj v prípade, že zrazené zviera z miesta nehody odíde.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM