Pavol Krupka Správy

Nádherné operence sa dočasne usadili v múzeu. Víťazom výstavy je amazoňan modročelý

Exotické vtáky, veľké a malé, ale všetky nádherne sfarbené, pôvodom z Južnej Ameriky, Austrálie a z Afriky, sa počas tohto víkendu prechodne usadili v Podtatranskom múzeu.

Ilustračný obrázok k článku Nádherné operence sa dočasne usadili v múzeu. Víťazom výstavy je amazoňan modročelý
Foto: Peter Handzuš

Už v piatok výstavu navštívilo okolo 500 popradských školákov. Veľký záujem o výstavu cudzokrajných operencov bol aj počas soboty. Posledná možnosť pokochať sa pohľadom na živé divy prírody bude v nedeľu.

Výstavu v priestoroch Podtatranského múzea usporiadala miestna organizácia Slovenského zväzu chovateľov. Počas našej návštevy nám podstatné informácie o vystavovaných vtákoch i o samotnej výstave poskytol dlhoročný popradský chovateľ Ladislav Palovčík.

Priestory múzea sú podľa jeho slov vhodné na takéto podujatie, pretože je k dispozícii miestnosť, ktorá sa dá vykurovať. Je to, pochopiteľne, nutné, pretože väčšina operencov by pri nižších teplotách neprežila. V budúcnosti,podľa návrhu popradských chovateľov, by mohlo výstavu organizovať samotné múzeum, čo by bolo obojstranne prospešné. Členovia organizácie sú však, podľa slov Ladislava Palovčíka, vďační, že im múzeum vychádza v ústrety a výstava sa tak v jeho priestoroch môže konať už po tretíkrát.

Podobné prehliadky majú v našom meste oveľa dlhšiu históriu, popradská organizácia ich dokonca organizovala vo väčšom meradle. Vtedy však bola aj členská základňa väčšia. Nie všetci chovatelia exotických vtákov či iných zvierat sú dnes členmi chovateľského zväzu.

Aktuálna výstava je napriek tomu dostatočne reprezentatívna a zaujímavá, čo potvrdzuje aj množstvo návštevníkov. Hovoria o tom aj iné „počty“ – vidieť tu možno 40 druhov vtákov a okolo 150 pestrofareb­ných, často ozývajúcich sa jedincov.

Nápis „Víťaz výstavy“ sme si všimli na klietke, ktorú obýva párik papagájov menom amazoňan modročelý.

Nádherné operence sa dočasne usadili v múzeu
1
Galéria
Nádherné operence sa dočasne usadili v múzeu
12
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM