Peter Handzuš Krimi

Dramatická naháňačka cez pol okresu: Policajti v noci chytali pašeráka

Akčnú nočnú službu zažil šéf obvodného oddelenia PZ Hranovnica, keď chcel skontrolovať policajtov v nočnej službe. Všimol si podozrivé auto a z Hranovnice ho prenasledoval až do Tatier. Tam sa mu spolu s ďalšou hliadkou podarilo zadržať 52-ročného pašeráka s nákladom ukrajinských cigariet.

Ilustračný obrázok k článku Dramatická naháňačka cez pol okresu: Policajti v noci chytali pašeráka
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Riaditeľ Obvodného oddelenia PZ Hranovnica vykonával včera v noci kontrolu výkonu služby policajtov. V čase okolo 23:25 h sa na služobnom aute presúval z Hranovnice do Popradu. Pred Popradom zbadal pred sebou idúce auto Mitsubishi Pajero s českým evidenčným číslom. Vozidlo išlo pomalšie, preto mal dojem, že vodič môže byť pod vplyvom alkoholu. Tiež výskyt vozidla s takýmto evidenčným číslom je v danej oblasti a čase dosť neobvyklý. Požiadal preto o vyslanie najbližšej hliadky, aby spoločne vozidlo zastavili a skontrolovali v Poprade.

Naháňačka na diaľnici

Po vjazde do mesta však vodič odbočil na cestu I/18 v smere na Svit. Keďže riaditeľ OÚ druhú policajnú hliadku ešte nevidel a podozrivé vozidlo stále pokračovalo v jazde, rozhodol sa vozidlo zastaviť a použil svetelné a zvukové znamenie. Vodič však na znamenie absolútne nereagoval a ďalej pokračoval v jazde smerom na Svit.

Po prejazde Popradom vodič Mitsubishi Pajero odbočil na diaľnicu v smere na Liptovský Mikuláš. Tu sa do prenasledovania pripojilo ďalšie policajné auto. Na diaľnici jedno policajné auto predbehlo prenasledované vozidlo a zaradilo sa pred neho, pričom spomaľovaním jazdy sa policajti snažili donútiť vodiča spomaliť a zastaviť.

To sa im však nepodarilo, naopak, vodič prenasledovaného auta zrýchlil a zozadu sa nebezpečne priblížil k policajnému vozidlu. Keďže v tom čase sa vozidlá pohybovali rýchlosťou 160 km/h, policajti z obavy, že môže dôjsť k vážnej dopravnej nehode, ustúpili a zaradili sa vedľa prenasledovaného vozidla. Neustále pritom vodiča vyzývali na zastavenie vozidla.

Z diaľnice do Tatier

Po prejdení tunela Bôrik vodič prenasledovaného auta prudko pribrzdil a odbočil z diaľnice na cestu I/18 v smere na Liptovský Mikuláš a následne na cestu smerom na obec Mengusovce a obec Štôla. Vodič absolútne nereagoval na pokyny policajných hliadok, aby zastavil, a veľkou rýchlosťou pokračoval v jazde. Na križovatke ciest smer Starý Smokovec a Štrbské Pleso sa otočil naspäť a pokračoval v jazde.

V obci Štôla odbočil na miestnu komunikáciu, pričom vozidlo viedol smerom k obecnému úradu a k lesu, kde ho už policajti nemohli prenasledovať, keďže cesta nebola odhrnutá od snehu a policajným autám sa nedalo v jazde pokračovať. Vodič prenasledovaného vozidla jazdil na terénnom aute.

Pašeráka dolapili nakoniec pešo

Policajtov to však nezastavilo, vystúpili z áut a cez les bežali za vozidlom. Približne po 600 m riaditeľ OÚ zbadal, ako z prenasledovaného vozidla vybehol vodič a snažil sa stratiť v lese. Rozbehol sa za ním a po niekoľkých metroch ho dobehol a zrazil na zem. Na zemi ho pridržal a ďalší policajt mu priložil putá.

Policajti následne prenasledovaného vodiča stotožnili ako 52-ročného muža z obce Kamenná Poruba, okr. Žilina.

Pri obhliadke vozidla policajti zistili, že na zadných sedadlách a v celom batožinovom priestore sú neokolkované ukrajinské cigarety. Z uvedeného dôvodu bola vyrozumená colná správa, ktorej príslušníci dorazili na miesto a vec prevzali k ďalšej realizácii.

Počas prenasledovania ani zadržania osoby nedošlo k žiadnemu zraneniu ani ku škode na majetku štátu.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM