Pavol Gašper Rôzne

Najlepší biznis

Viete si predstaviť, že prídete do obchodu na nákup a tam Vás požiadajú, aby ste za sebou vytreli podlahu? Predsa v cene výrobkov majú aj upratovanie. A to nie len v luxusných obchodoch, ale aj číňakoch. Ale berieme ako samozrejmosť, ak na určitých miestach nás žiadajú natiahnuť si návleky.

Ilustračný obrázok k článku Najlepší biznis
Foto: Pavol Gašper

Dokonca sa cítime previnilo, ak nám vytknú, že sme si ich nenavliekli, alebo nás vyženú za dvere. Áno, sú to ambulancie. Pomaly sa míňajú zdravotnícke zariadenia, kde Vás pošlú kúpiť si návleky niekam preč. Vytrácajú sa aj zariadenia, kde majú v čakárni automat na návleky. Štandardom sa stáva, že návleky sú v krabici v šatni. Keď chcete ísť na vyšetrenie do zariadenia, kde hygiena je jednou z najdôležitejších podmienok, musíte sa za nepriaznivého počasia zbabrať. A nečistota z nôh je zrazu na rukách a na všetkom, čo cez ne prejde. Pritom zdravotnícke zariadenia v cene za výkon majú aj upratovanie. Vykázanie zo zariadenia po návleky je nemorálne – obchodník nevyhodí toho, kto mu donáša nádej na predaj a už vôbec nie toho, kto nechá peniaze. Ale zdravotníctvo je kasta. Neustále počúvame nárek, že je tam málo peňazí. Preto platíme poplatky za potvrdenia, napríklad za ospravedlnenie do školy – jedno euro za potvrdenie, ktoré je vystavené za 15 sekúnd:

1€/15 sec, t.j. 4€/min, t.j. 240 €/hod, t.j. 1 920 €/deň (pri 4-hodinovej práci 960 €/deň), t.j. 28 400 €/mesiac (pri 4-hodinovej práci 19 200 €/mesiac). Ak by náklady za prevádzku zariadenia boli 50%, aj tak je to … A to neuvažujem 30,– € za odber vzorky na žltačku. Niektorí tvrdia, že sa vykazujú čierne vzorky … To je tá slovenská chudoba. Alebo nenažratosť? Nechcete si zriadiť živnosť na vydávanie potvrdení?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM